Parlamentul de la Atena a aprobat în cursul nopții de miercuri spre joi, după dezbateri tensionate, principalele condiții economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului.
În favoarea condițiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronunțat împotrivă. Șase deputați s-au abținut de la vot, iar unul a absentat. Dezbaterile din Parlamentul de la Atena s-au desfășurat într-o atmosferă tensionată, în timp ce peste 13.000 de persoane protestau în Piața Syntagma.
Președintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, a avut un ton vehement împotriva măsurilor de austeritate, părăsind plenul de două ori și denunțând măsuri care, crede ea, ar duce la „genocid social” și ar echivala cu o „lovitură de stat”.
Miniștrii Finanțelor din zona euro se vor reuni într-o teleconferință joi la ora 10.00 (11.00, ora României), pentru a discuta despre criza din Grecia.
Premierul Alexis Tsipras a pledat pentru acceptarea unui acord „incorect”, dar care este singura alternativă la „anarhie”.
Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineață, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 35 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară și de prăbușire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reușit să obținem restructurarea datoriilor”, a afirmat premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.
Sursa; mediafax.ro