Est News

Profesori de toată rușinea!

de Roxana NĂSTASĂ

Dacă în urmă cu o săptămână elevii vasluieni așteptau cu sufletul la gură rezultatele la examene, marți, a venit rândul profesorilor care au susținut examenul de definitivat. Nici măcar jumătate din candidații din județul Vaslui nu au promovat examenul. Nemlțumiți de note, 63 dintre cadre au depus contestații, mulți în speranța că vor promova examenul având în vedere că mai au nevoie de câteva sutimi.

S-au afișat rezultatele la examenul de definitivat, iar surpriza n-a fost plăcută pentru toată lumea. Concret, din cei 167 de candidați, 100 au picat examenul, ceea ce înseamnă că procentul de promovabilitate a fost de 40,11%, cu mult mai puțin decât anul trecut când a fost de 51,20%, înainte de contestații.

Opt candidați au luat note de toată rușinea, nereușind să obțină măcar nota patru. Cea mai mică notă a fost la economie, unde un candidat a fost notat la proba scrisă cu 3,8, iar cea mai mare la muzică, unde un candidat a luat 9,65. În județ, din cei 67 promovați, care au luat peste 8, au existat și șase note de peste 9, însă nicuna de 10, spre deosebire de anul trecut când cinci cadre didactice au obținut nota maximă. Cu medii între 7 și 7.99 au fost notate 34 de cadre didactice.

Anul acesta, multe cadre au dat bir cu fugiții. Au fost astfel 31 de profesori care au absentat, iar 61 de candidați au părărsit sălile de examen la puțin timp după ce au văzut subiectele, considerându-se mai bine retrași decât cu note de toată rușinea. Contestații au depus 63 de cadre didactice care-și așteaptă rezultatele, în speranța că vor obține nota opt pentru a promova examenul.

Rezultatele finale se vor afișa pe 18 iulie.

Examenul de definitivat este obligatoriu pentru cei care vor sa facă o carieră la catedră, în preuniversitar. Promovarea acestui examen înseamnă obținerea dreptului de practică în învățământul preuniversitar. După ce au sustinut și trecut examenul de definitivare, profesorii au ca trepte în evoluția în carieră: gradul didactic II si gradul didactic I.

Profesorii pot sa dea examenul de Definitivat în maximum trei sesiuni (deci să-l repete de două ori, dacă l-au picat prima oară), sesiuni susținute în cel mult cinci ani. Cei care pică Definitivatul pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version