Est News

Cine este Rovana Plumb: Ascensiunea femeii de la Gerovital, pusa interimar sa revitalizeze PSD. Cine a promovat-o si pe cine promoveaza ea

Ascensiunea politica a Rovanei Plumb de la simplu membru de partid la presedinte interimar al PSD se intinde pe 21 de ani, timp in care a evoluat in preajma a doi prim-ministri si sefi ai PSD perdanti in alegerile prezidentiale. HotNews va prezinta cariera profesionala si politica a femeii care conduce cel mai mare partid din Romania in acest moment.

„Imi asum responsabilitatea de a-mi depune in fata tuturor colegilor nostri, liderilor nostri din teritoriu si national dorinta de a continua interimatul ca presedinte al PSD pana la organizarea congresului”, spunea joi Rovana Plumb, lasata de Victor Ponta in locul sau la conducerea PSD.
Rovana Plumb (55 de ani) spune in CV-ul postat pe blogul ei in anul 2012, ca este licentiata a Institutului Politehnic Bucuresti – Facultatea „Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice”, din anul 1984.
Pe site-ul Guvernului, in versiunea engleza, mai figura si cu studii la ASE Bucuresti – „Cresterea productivitatii muncii in organizarea muncii”. Nu preciza, insa, ce tip de studii au fost acestea.
Studiile au adus-o pe Rovana Plumb in atentia presei, cu o controversa in anul 2012, cand a fost numita ministru al Mediului. In CV-ul postat pe site-ul personal, ea si-a strecurat si o diploma in „Management strategic” de la George Washington University. In 2012, Universitatea americana a transmis HotNews ca Rovana, „din cate se pare, nu a obtinut o diploma, ci un certificat pentru absolvirea unui program”.
In cele din urma, ea insasi a marturist ca studiile sale in America au fost un curs de o saptamana sau doua, pe care l-a urmat impreuna cu mai multi romani. „A fost in perioada in care Mircea Geoana era ambasadorul roman la Washington. Cursul a durat o saptamana, doua. Nu imi amintesc exact. Am fost un grup de romani care am participat”, a marturisit ea, in cele din urma.
In total, pomelnicul studiilor Rovanei Plumb numara 18 cursuri si scoli, intre care unele in Portugalia, Belgia, Irlanda.De la falitul Gerovital la revitalizarea PSD
In plan profesional, Rovana Plumb a intrat „in campul muncii”, in perioada comunista, ca inginer, la fabrica de cosmetice Miraj Bucuresti, in anul 1984. Cariera ei la producatorul de alifii a mers ca unsa si dupa Revolutie, ajungand director comercial in perioada 1992-1994. Apoi, dupa ce fabrica s-a transformat in Gerovital Cosmetice SA, Rovana Plumb a condus-o din pozitia de presedinte, director general. In cele din urma, fabrica avea sa dea faliment, in 2010.
Intre timp, insa, in 1994, pe cand avea 34 de ani, tanara directoare de la fabrica de cosmetice a intrat oficial in politica, devenind membru al PDSR (actualul PSD), pe vremea cand partidul era condus de Oliviu Gherman.

Nastase a avut incredere in ea si a luat-o si trezorier al campaniei lui electorale din anul 2004, pentru prezidentiale. De la finantarea acelei campanii electorale i s-a tras lui Nastase si prima condamnare la inchisoare, 2 ani cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. Justitia a stabilit in anul 2012 ca, in 2004, Nastase si-a finantat campania electorala din taxele platite de firmele care s-au inscris la un soi de concurs organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii. In 2006, presa relata ca si Rovana Plumb a fost audiata ca martor, de procurorii anticoruptie, in dosarul finantarii campaniei lui Nastase.

In martie 2014, inainte de campania lui Ponta pentru prezidentiale, Rovana primeste un portofoliu cu greutate electorala mare: Ministerul Muncii. Aici ea era responsabila de ajutoarele sociale, de pensii si de salariile bugetarilor.
Ponta avea, insa, sa piarda alegerile in fata lui Klaus Iohannis. Esecul PSD nu i-a adus Rovanei caderea, ci, dimpotriva, marirea. Dupa rateul lui Nastase din 2004, in fata lui Traian Basescu, Rovana a ajuns presedinta Organizatiei de Femei a PSD, in 2005. Dupa dezastrul inregistrat de PSD cu Ponta, din 2014, aceeasi Rovana Plumb mai urca odata in ierarhia partidului: in martie 2015 a fost aleasa presedinta Consiliului National al PSD, o functie importanta care fusese creata cu ni in urma special pentru Adrian Nastase, si care avea sa o propulseze mai departe pe Rovana si mai sus.
Duminica 12 iulie, Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca se retrage din functia de presedinte al PSD pana la un congres care urmeaza sa fie organizat in 2016. In locul lui, Rovana Plumb ramane sa conduca partidul ca presedine interimar.Oamenii Rovanei Plumb
Rovana Plumb a beneficiat de sprijinul mai-marilor PSD, de-a lungul timpului, insa nu s-a zgarcit nici ea cand a putut sa promoveze pe cate cineva.

De asemenea, in perioada 2008-2011, Marius Nica a fost consilier al Rovanei Plumb, la cabinetul ei de europarlamentar. Aici el intocmea „rapoarte periodice, analize, studii, propuneri si initiative egislative”, potrivit CV-ului sau. Marius Nica a absolvit Academia Nationala de Informatii, a SRI, in anul 2003, fiind licentiat in Jurnalism, Comunicare, Psiho – Sociologie Comportamentala.

Controversele care nu i-au turnat plumb in picioare
Controversa din 2012 cu CV-ul impanat cu studii in SUA nu a fost singura din cariera politica a Rovanei Plumb.

Scandalul era cu atat mai mare cu cat insasi Rovana Plumb fusese cu putin inainte ministru al Mediului, cea care a introdus noua forma a taxei de mediu pentru masini.
„Soferul familiei ne-a confirmat ca vehiculul, care are in prezent numere de inmatriculare de Ruse, este utilizat de catre fiul demnitarei, iar mai multi martori ne-au povestit ca acelasi Audi Q7 mai este folosit si de sotul fostului ministru al Mediului”, relata atunci Romania Libera.
Rovana Plumb a negat, insa, ca ar detine autoturismul in cauza.
Plumb a transmis ulterior cotidianului Adevarul o dovada eliberata de ANAF, potrivit careia o taxa de mediu, in valoare de 30.778 de lei, fusese achitata in data de 12.06.2013, pentru o masina de-a ei.

„Europarlamentarul PSD a uitat sa treaca in declaratia de avere un autoturism Audi Q7, in valoare de peste 50.000 de euro, care a fost achizitionat in acest an”, scria Catavencu.
Directorul ei de campanie din 2008, Marian Rotaru, a dat urmatoarea explicatie pentru Catavencu: masina a fost luata din niste bani pe care i-a imprumutat el. Dar nici acest imprumut nu aparea in declaratia de avere a Rovanei, mai remarca Academia Catavencu.

In anul 2013, ea era ministrul Mediului, in Guvernul Ponta. Executivul condus de Victor Ponta a facut atunci un proiect de lege privind demararea proiectului de exploatare a aurului, cu cianura. Cand a pasat o responsabilitate executiva la Parlament, Ponta a facut celebra sa afirmatie cum ca, in calitate de deputat, el va vota impotriva propriului proiect de lege initiat de el ca prim-ministru.
„O sa fiu sincer si o sa va spun ca eu, ca deputat, o sa votez impotriva, dar pe de alta parte, ca prim ministru, nu am dreptul… „, spunea Ponta, la B1 TV, in septembrie 2013.
Nici deputata de Dambovita Rovana Plumb nu a fost un ministru mai hotarat in a-si asuma responsabilitati. „Ministerul Mediului va actiona in functie de decizia Parlamentului. Vom actiona intr-un mod cat se poate de strategic, in interes national si in conformitate cu legislatia”, spunea Plumb, in noiembrie 2013, referitor la proiectul de la Rosia Montana.

„In ceea ce priveste initiativele legislative, acestea apartin in exclusivitate Parlamentului. Vom discuta in momentul in care va aparea o astfel de initiativa legislativa. Decizia in ceea ce priveste initiativele legislative venite din partea colegilor din Parlament apartin in exclusivitate Parlamentului”, a mai aratat ministrul Muncii.
„Avand in vedere conditiile impuse prin acordurile cu organismele financiare internationale, Guvernul nu poate sustine propunerea legislativa, urmand ca, in final, Parlamentul sa decida”, se arata in punctul de vedere al Guvernului privind pensiile speciale pentru parlamentari. In cele din urma, parlamentarii si-au votat pensiile speciale, in lipsa unui punct de vedere ferm in care Guvernul sa spuna clar daca sustine sau nu proiectul, asa cum procedeaza de obicei. Casele si banii Rovnei Plumb
Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iunie 2015, Rovana Plumb, impreuna cu familia ei, detine 5 case.
Ea are, impreuna cu sotul ei, o vila de 671 de metri patrati in orasul Pantelimon, judetul Ilfov, in apropiere de Bucuresti. Rovana a mostenit o cota de 5 optimi dintr-un apartament de 80 mp situat din Bucuresi. Ea singura, de data aceasta, are si o casa de vacanta in judetul Dambovita. La randul sau, sotul a mostenit o casa de 95 mp la Comarnic. Tot el are si un aparatment de 50 m in Capitala.
In schimb, Rovana Plumb are si datorii: in 2007 a facut un credit la BRD de 800.000 de euro, scadent in 2030.
Ea a declarat si economii in onturi: circa 3.700 de euro si 1.300 de lei.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version