de Alex SAVA
Din cei opt candidați înscriși în cursa pentru postul de portar la Consiliul Județean (CJ) Vaslui, niciunul nu a reușit să promoveze proba scrisă a examenului. Cel mai mare punctaj a fost de 21,37 din 100 de puncte posibile. Bibliografia de concurs a cuprins nu mai puțin de șase acte normative, începând de la Legea administrației publie locale și terminând cu Legea privind apărarea împotriva incendiilor. E de înțeles că portarul de la CJ trebuie să știe mai mult decât să închidă și să deschidă ușa, sa ia poziția de drepți și să să salute frumos ori de câte ori intră sau iese șeful, dar e nefiresc să-ți dorești un portar care să știe atâtea legi câte probil nu știe nici administratorul județului.
La începutul săptămânii trecute, a avult loc concursul pentru ocuparea funcție de portar în cadrul Serviciului administrativ, protecția muncii și apărare împotriva incendiilor, Direcția economică a Consiliului Județean (CJ) Vaslui. În cursa pentru acest post s-au înscris opt candidați. Prima probă a fost selecția dosarelor, un canidat fiind descalificat pentru că a avut dosarul incomplet. Așadar, pentru următoarea probă – cea scrisă – s-au calificat șapte candidați. Unul dintre ei s-a gândit mai bine și a decis să nu se mai prezinte la examen. Așadar, pe ultima turnantă au intrat doar șase concurenți. Dintre aceștia, niciunul nu a reușit să obțină notă de trecere. Cel mai mare punctaj obținut a fost de 21,37 de puncte din 100 posibile, iar cel mai mic de puțin peste 5!
La prima vedere, este de necrezut că din cei șase candidați care au participat la proba scrisă nu s-a găsit unul vrednic să ocupe această funcție. Dar dacă analizăm bibliografia pe care trebuiau să o cunoască oamenii cu studii generale (condiție pentru înscrierea la concurs), rezultatele obținute nu sunt de mirare.
Iată, așadar, ce trebuie să știi ca să fii paznic la CJ: Legea nr. 215/2001 administrației publice locale, republicată, actualizată; Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice; Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor și protecția persoanelor, actualizată; H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor și protecția persoanelor; Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, actualizată; Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, actualizată.
Poate părea o declarație hazardată, dar probabil că nici cei din comisia de examinare nu știu toate aceste legi pe dinafară! Noroc cu baremul la corectare!