de Marian MOCANU
După mai bine de doi ani de procese, Curtea de Apel Iași a dat sentința definitivă în cazul uneia dintre cele mai importante rețele de traficanți de etnobotanice din județul Vaslui. Înainte de punerea în aplicare a sentințelor cu închisoarea, trei dintre „actorii” principali au fugit din țară, pe numele lor fiind deja emise mandate de urmărire națională. Printre traficanți era și un preot constănțean, Gabriel Bucucă, originar din județul Vaslui, condamnat la patru ani de închisoare, acesta fiind cel care-i aproviziona pe traficanții de etnobotanice.
Pe data de 23 iulie, magistrații Curții de Apel Iași a dat sentința definitivă în cel mai important caz de trafic de etnobotanice diin județul Vaslui, menținând, în cazul tuturor contestatorilor, pedepsele inițiale date de magistrații Judecătoriei Vaslui. Nu mică le-a fost surpriza polițiștilor vasluieni care s-au prezentat la domiciliile condamnaților când au aflat că trei dintre ei au profitat de faptul că asupra lor nu mai era impusă nici o măsură preventivă și au dispărut de la domiciliu. Marius Buga, condamnat definitiv la patru ani de închisoare, respectiv Marius Costan și Cătălin Moraru, la câte trei ani și opt luni detenție, practic chiar capii rețelei, au fost dați acum în urmărire națională și, în cazul în care nu vor fi identificați în scurt, urmează a fi emis mandat european de urmărire. Celor trei le fusese ridicată în luna martie a acestui an, de către judecătorii ieșeni, măsura controlului judiciar, măsură care presupune inclusiv prezentarea periodică la sediul poliției a inculpaților. Din câte se pare, siguri că vor fi trimiși în pușcărie, cei trei nu au stat prea mult pe gânduri și au dispărut.
Pe data de 1 februarie 2013, după mai multe percheziții efectuate la domiciliul celor bănuiți, procurorii DIICOT au dispus reținerea preventivă a cinci persoane suspectate de trafic de substanțe etnobotanice interzise de lege. Au fost reținuți Ioastin Marius Buga, capul rețelei, la domiciliul cîăruia au fost descoperite circa 700 de pachețele cu substanțe etnobotanice interzisepreotul Gabriel Bucică cel care se ocupa de procurarea din județul constanța a substanțelor halucinogene și transmiterea lor, prin colete, la Vaslui, Inga Pascal, o tânără moldoveancă care se ocupa cu recepția pachetelor, și a altor doi tineri complici, Marius Costan și Cătălin Moraru, care se ocupau de plasarea substanțelor chiar și în licee și școli din municipiul Vaslui, dar și în baruri sau discoteci frecventate de liceeni. Totul a plecat de la plângerea formulată de tatăl unui tânăr care consuma substanțe etnobotanice interzise.
Cei cinci traficanți au fost arestați preventiv aproape un an de zile, până în luna ianuarie 2014, când judecătorii au fost de acord cu cererea formulată de acuzați de înlocuire a acestei măsuri cu cea a controlului judiciar. Buga, Costan și Moraru au recunoscut în fața instanțelei vasluiene acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, fiind condamnați în luna martie a anului 2013, Buga la două pedepse de trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat și pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, primind o pedeapsă totală de patru ani de închisoare cu executare, în timp ce ceilalți doi, Marius Costan și Cătălin Moraru, au primit câte doi ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat și câte trei ani de închisoare pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, urmând a excuta efectiv câte trei ani și opt luni de închisoare.
Ceilalți doi inculpați, preotul Bucică, între timp răspopit ca urmare a unei decizii a Episcopiei Tomisului, și Inga Pascal, cu toate că au negat că ar fi știut ceva despre conținutul pachetelor pe care le remiteau lui Buga, au fost condamnați, în luna mai 2013, la patru, respecticv trei ani de închisoare cu executarea pedepsei, în timp ce un al șaselea inculpat, Sergiu Gabriel Știrbu, minor la data comiterea faptelor, care se ocupa cu racolarea de clienți, a fost deasemenea condamnat la trei ani de închisoare cu executare.
Trei dintre condamnați, Marius Buga, Marius Costan și Cătălin Moraru au contestat sentințele, judecarea contestațiilor la instanțele superioare, resepctiv inițial la Tribunalul Vaslui și ulterior la Curtea de Apel Iași durând mai bine de doi ani. Între timp, la începutul anului trecut, cu toate că aveau deja o condamnare inițială, care însă nu era definitivă, lui Buga, Costan și Moraru le-au fost ridicate măsurile preventive de control judiciar, judecătorii considerând că s-a scurs termenul rezonabil recomandat de normele europene în cazul persoanelor arestate aflate în detenție preventivă. Cei trei au profitat de libertatea oferită și au dispărut de la domiciliu înainte de punerea în aplicare a mandatelor de executare a pedepselor.