de Roxana NĂSTASĂ
Cel mai așteptat eveniment cultural al acestui an din județ, Festivalul Internațional de Folclor „Hora din Străbuni” e în linie dreaptă. Totul este pregătit ca la carte, iar organizatorii speră că, la final, după cele cinci zile de spectacol, toată lumea va fi mulțumită.
Formații din Mexic, Sri Lanka, Polonia, Algeria, Rusia, Thailanda, Grecia, Republica Moldova și din mai multe colțuri ale țării au poposit în urbea noastră la un regal al folclorului, Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”. Totul este pregătit ca la carte de organizatori astfel încât anasamblurile de prestigiu ce vor evolua pe scena Teatrului de Vară din Vaslui să se simtă foarte bine, iar spectatorii să fie mulțumiți.
După o muncă asiduă de un an, după peripeții și eforturi depuse de organizatori, evenimentul va pune în fața publicului vasluian și nu numai, 33 de formații de dansuri, ce vor aduce voie bună și diversitate într-un cadru propice cântecului și portului popular.
„Sper ca formațiile ce vin la noi la Vaslui să descopere Vasluiul așa cum este și cum dorim cu toții și mai sper ca marți, când tragem linia de final, vasluienii să fie mulțumiți de ce le-am oferit”,a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl într-o conferință de presă organizată ieri, înaintea Festivalului.
Prezent la conferință, din partea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Valeriu Caragață a spus și el câteva cuvinte despre cel mai așteptat eveniment cultural al acestui an.„Dincolo de caracterul identitar al festivalului, acest eveniment e un cadru de manifestare a cântecului și portului popular unde vin ansambluri internaționale. Spectacolul este unul garantat, iar misiunea noastră este să promovăm valorile tradiționale. Hora din străbuni sper să reprezinte o etichetă de referință pentru comunitatea vasluiană și să se vadă și latura frumoasă a județului pentru că au fost multe evenimente negative prezentate și promovate mai mult decât era nevoie”, a declarat administratorul județului.
„Sunt entuziasmat de faptul că ansambluri de prestigiu din lume au venit la noi și sunt extrem de încântat de colaborarea pe care am avut cu cei de la Primărie și de la Consiliul Județean în acest proiect. Munca a început în urmă cu un an, au fost multe eforturi, au fost și peripeții, dar sper că totul se va ridica așteptărilor și cele aproape 900 de locuri de la Teatrul de Vară se vor ocupa în fiecare seară de festival”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui.
Dacă vremea este favorabilă, în această seară va avea loc o paradă a ansamblurilor folcorice ce va porni din Parcul Copou la ora 18 și va poposi în Centrul Civic, apoi în Teatrul de Vară. De asemenea, în afara spectacolelor susținute în fiecare seară, de astăzi până marți, de către formații, în Parcul Copou , în weekend, între orele 18 și 19 va fi atelier de dans popular.
Prețul unuiui bilet pentru o seară de spectacol este de 5 lei, iar un abonament pentru toate cele cinci zile costă 20 de lei. Dacă vremea nu este favorabilă, locația unde se va desfășura Festivalul „Hora din Străbuni” va fi Casa de Cultură.