de Mihaela NICUESCU
Când gradul redus de cooperare al medicilor se întâlnește cu lipsa de informare a unor pacienți, apar scântei. De câteva zile, la secția Chirurgie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad s-a iscat un conflict între părinții unui pacient și medicul curant.
Familia Sava a devenit destul de vocală de luni, 26 iulie, pentru că medicul chirurg dr. Georgel Oanea, șeful secției Chirurgie, nu a dorit să-și dea consimțământul pentru externarea fiului lor. Bogdan Sava, din Siliștea (Iana), a suferit un accident de circulație pe 25 iulie și a fost adus la Compartimentul de Primiri Urgențe a spitalului bârlădean. După investigații, s-a constatat că pacientul suferise o contuzie hepatică și una la genunchiul stâng. Ortopedul i-a recomandat să fie văzut și de un alt specialist, la Iași sau București, în eventualitatea unei operații. Părinții tânărului s-au impacientat și au cerut ca fiul lor să fie lăsat să plece la Iași. Medicul Georgel Oanea nu le-a dat acordul, decât cu condiția ca pacientul să semneze pe propria lui răspundere externarea.
„Am cerut domnului doctor să mi-l dea să-l duc la Iași. Vreau ca băiatul meu să fie tratat cum trebuie. Vreau să-l opereze cât mai repede la genunchi un medic. Vreau sa-l duc și la un alt medic din Iași care sa-l trateze de ficat, pentru că am înțeles că-i grav. Aici l-au ținut atâtea zile doar cu Algocalmin. Nu știm ce are. Nu ne informează nimeni. Analize nu i-au luat decât o singură dată. Vreau să-mi salvez copilul și să se însănătoșească cât mai repede. Are acasă doi copii, unul de trei săptămâni, altul de trei ani. N-are cine să muncească pentru ei. De câte ori l-am întrebat pe domnul doctor dacă-l externează, ne-a răspuns diferit. O dată, că mi-l dă cu iscălitură, altă dată, fără iscălitură. Nu știm ce să mai înțelegem. Astăzi e a doua oară când plătesc o mașină sa-l ducem la Iași și nu ne aprobă externarea”, a declarat Adriana Sava, mama pacientului.
Contactat de reporterul nostru, medicul curant al pacientului a declarat că toate cele relatate de părinți sunt false.
„Există o prioritizare a priorităților. Pacientul acesta are o contuzie la ficat care necesită repaus la pat câteva zile și tratament de specialitate. I-am recomandat zilnic, dimineața, perfuzii cu hepatoprotectoare (arginină), i-am dat și calmante. Are nevoie de odihnă și de liniște. Părinții au cerut să-l externez. Pot să aprob dacă pacientul semnează externarea pe propria răspundere. Unde să duci pacientul dacă nu au găsit un medic la Spitalul <<Sf. Spiridion>> care să-l preia? Dacă pățește ceva, cine răspunde? Există niște protocoale medicale ce trebuie respectate. La el, prioritatea este ficatul și apoi genunchiul. Le-am explicat clar cum stau lucrurile dar nu vor să înțeleagă, sau nu pot. Au ridicat tonul invocând mereu Spitalul <<Sf. Spiridion>>. Am înțeles că cei de la CPU, când a fost adus duminică, au vorbit la Iași în legătură cu transferul, dar că li s-a spus că nu au cum sa-l primească de vreme ce contuzia la ficat nu era o urgență atât de mare pentru ca pacientul să fie preluat. În legătură cu analizele, documentele medicale confirmă că i s-au făcut, până acum, patru seturi de analize de sânge, două CT-uri la genunchi, unul abdominal și unul la torace. I s-a acordat toată atenția și i s-a făcut tot ce trebuia din punct de vedere medical. Singura problemă care a apărut este incapacitatea familiei de a înțelege ce i s-a spus”, a declarat dr. Georgel Oanea.
Șeful secției Chirurgie a mai spus că a avut două discuții cu părinții pacientului, una luni și alta miercuri. Adriana Sava, mama pacientului, spune că nu ar fi vorbit cu medicul decât miercuri, când i s-a spus că fiul ei nu va fi externat decât sub semnătură.
„Ieri am vorbit cu domnul doctor și m-a refuzat categoric. A țipat la mine și a folosit cuvinte jignitoare, după care mi-a spus să ies afară din cabinet. Nu mi-a explicat deloc pe înțelesul meu cum stau lucrurile. Astăzi am aflat de la dumneavoastră că, pe moment, ficatul este mai important. Dacă-mi spune că-l poate trata aici, eu nu-l mai duc la Iași. Dar să-mi garanteze”, a mai adăugat mama pacientului.
Medicul Georgel Oanea spune că nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa aparținătorilor, dar recunoaște că a ridicat tonul, pentru că aceștia nu voiau să înțeleagă ce le tot spusese și că mama pacientului nu voia să audă nimic în afară de externare. Chirurgul Georgel Oanea a declarat pentru Est News că pacientul începe să-și revină, nivelul transaminazelor și al ureei a mai scăzut față de momentul internării și că mai are nevoie să fie ținut sub observație câteva zile. El rămâne ferm pe poziție și nu va aproba externarea pacientului decât dacă acesta semnează.
Nenumăratele eșecuri ale medicilor bârlădeni urmate uneori și de decesul pacienților a creat o adevărată psihoză în rândul pacienților, în special al celor de la sate, încât au început să sufle și în iaurt. Disperarea părinților lui Bogdan Sava este, poate, efectul acestei neîncrederi calitatea actului medical bârlădean.