de Marian MOCANU
Conducerea Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui a participat, la finele săptămânii trecute, la o dezbatere națională organizată de Ministerul agriculturii pe tema atestării produselor tradiționale românești. La nivelul județului Vaslui au fost, până anul trecut, atestate ca fiind produse tradiționale, un număr de 31 de sortimente de carne. În 2014 și 2015 nu a mai fost depusă nicio cerere de atestare sau reatestare de acest gen. Pentru a gusta astfel de produse, vasluienii trebuie să cumpere preparate tradiționale produse în alte zone, de multe ori la prețuri piperate, pe măsura renumelui.
Vineri, 31 iulie, Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui împreună cu persoana desemnată din cadrul instituției, cu atribuții în domeniul produselor tradiționale, au participat la o dezbatere, la nivel național, desfășurată la Albă Iulia, cu reprezentanți ai Direcției Generale Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Scopul întâlnirii a avut ca temă implementarea actelor normative privind atestarea produselor tradiționale și clarificarea unor aspecte legate de atestarea produselor alimentare conform schemelor de calitate naționale, dar și identificarea unor soluții privind promovarea acestor produse precum și diversificarea gamei sortimentale.
„Concluzia principală a acestei întâlniri este reprezentată de necesitatea identificării și promovării, pe plan local si național, a tuturor producătorilor de produse tradiționale si de produse alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești din zona județului Vaslui”, a declarat directorul Gigel Crudu.
La nivelul județului Vaslui, până la începutul anului trecut, când au intrat în vigoare noile norme privind condițiile ce trebuiesc îndeplinite de producătorii de produse alimentare în vederea atestării acestora drept produse tradiționale românești, existau atestate 31 de astfel de produse. 30 dintre ele erau preparate din carne produse de trei producători consacrați.
Se pare că, din cauza normelor stricte de atestare, printre care folosirea de materie primă locală, interzicerea folosirii de conservanți sau aditivi alimentari, ori obligativitatea ca rețeta tradițională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani, atestată istoric, a făcut ca niciunul dintre producătorii vasluieni să nu mai ceară reatestarea acestor produse tradiționale.
Astfel, până la jumătatea acestui an, în Registrul național al produselor tradiționale (RNPT) pe lista celor 459 produse tradiționale atestate începând din ianuarie 2014 nici un sortiment al vreunui producător vasluian. În aceste condiții, amatorii de astfel de produse, nu doar ecologice, dar și de o calitate ridicată, trebuie să apeleze la producători din alte zone ale țării. Între timp, piața este invadată de tot felul de preparate din carne ori brânzeturi de o calitate de multe ori îndoielnică, care au însă o vânzare foarte bună pentru simplul motiv că sunt pe măsura buzunarelor sărace ale consumatorilor vasluieni.