de Roxana NĂSTASĂ
Ștrandurile și piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, pot reprezenta o sursă inepuizabilă de contracarare a multor boli, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spații de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald. Pe lângă numărul mare de utilizatori ai piscinelor, la cauzele patologiilor contribuie și neschimbarea sau tratarea necorespunzătoare a apei din piscină.
După o zi la ștrand sau piscină poți să te alegi cu diaree, otită, conjunctivită, furunculi și diverse boli de piele. Prin apă se transmit viruși, bacterii și ciuperci care pot duce la infecții digestive, ale pielii, ochilor, urechilor.
Cea mai frecventă boală luată de la piscină sau ștrand este diareea infecțioasă, care se instalează după ce înghiți apa contaminată.
Persoanele vizate de boli sunt în special copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slab. Risc există și în cazul tratării apei cu diferiți dezinfectanți prin apariția unor reacții alergice. Dintre bolile cele mai frecvente care pot fi luate de la piscină și ștrand amintim conjunctivita chimică datorată substanțelor cu care apa a fost dezinfectantă, ptiriazisul, dermatofitia piciorului și diverse boli digestive.
Pitiriazisul micoză a pielii este provocată de o ciupercă microscopică și se caracterizează prin apariția unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecție la nivelul toracelui. Se transmite prin apa de piscină, dar și prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului personal.
Dermatofitia piciorului este produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când se merge desculț pe marginea piscinei, la saună, sau la dușurile comune afectând frecvent pielea din spațiile dintre degetele piciorului, talpă și unghii si este favorizată de transpirația abundentă. Boala se poate extinde în condițiile în care încălțămintea nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată și netratată la timp, micoza evoluează prin apariția de vezicule care produc mâncărime, înroșirea și descuamarea pielii însoțite de emanarea unui miros neplăcut.
Bolile digestive luate de la piscină sunt, de asemenea, nelipsite. De exemplu, dizenteria bacilară este una dintre ele. Aceasta apare în urma ingestiei de apă contaminată cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor. Boala se transmite foarte ușor si se manifestă prin febră, grețuri, vărsături și diaree.
Recomandarile medicilor pentru a nu ajunge în situația de a lua o boală sunt evitarea scăldatului în ape poluate, dușul obligatoriu la intrarea și ieșirea din bazine, evitarea mersului desculț și utilizarea prosopului personal.