Home » Justitie » Tudorel Hărăbor nu poate fi reabilitat! Deocamdată!

Tudorel Hărăbor nu poate fi reabilitat! Deocamdată!

de Răzvan CĂLIN

În urmă cu două zile, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat definitiv într-un dosar care îl vizează pe managerul general al SC FEPA SA Bârlad, Tudorel Hărăbor. Acesta a încercat să obțină cu ajutorul instanței o decizie prin care să fie reabilitat judecătoresc. A fost vorba despre o mișcare gândită de Hărăbor prin care sprea că va scăpa definitiv de trecutul său pătat și va ”renaște” în sânul societății civile mai curat ca lacrima.

Din păcate, stratagema gândită și aplicată cu atâta îndrăzneală a dat greș. După ce primele două termene s-a derulat la Judecătoria Bârlad, dosarul a ajuns pe rolul instanței Tribunalului Vaslui care pe 5 august s-a pronunțat cât se poate de clar: „Admite excepția inadmisibilității contestației formulate de condamnatul Hărăbor Tudorel împotriva încheierii de ședință din 18.06.2015, pronunțată de Judecătoria Bârlad în dosarul nr. 2693/189/2015, privind suspendarea cererii de reabilitare judecătorească. Respinge, ca inadmisibilă contestația formulată de condamnatul Hărăbor Tudorel, împotriva încheierii de ședință din 18.06.2015, pronunțată de Judecătoria Bârlad în dosarul nr. 2693/189/2015, privind suspendarea cererii de reabilitare. În baza art. 275 alin. 2 Cod de procedură penală, obligă contestatorul la plata sumei de 100 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 05 august 2015”.

Cu alte cuvinte, Hărăbor trebuie să-și ia gândul, deocamdată, de la visul său de a redeveni inocent și nevinovat precum un prunc. El ar fi trebuit să înțeleagă acest lucru încă de când cererea sa era analizată de judecătorii bârlădeni.

Aceștia s-au și pronunțat, respingându-i cererea: „Dacă înainte de soluționarea cererii de reabilitare față de condamnat, a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru altă infracțiune, examinarea cererii se suspendă până la soluționarea definitivă a acelei cauze”.

Despre ce este vorba? Hărăbor tocmai a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prin stopaj la sursă, statul român fiind prejudiciat cu circa 4,8 milioane de lei. Unde mai pui că managerul de la FEPA Bârlad face obiectul unei alte anchete, de această dată coordonată de DIICOT, în care acuzațiile sunt și mai grave: constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual și uz de fals. În consecință, dorința lui Hărăbor de a obține reabilitarea judecătorească ar putea fi explicată și în felul următor: în eventualitatea în care Tribunalul Vaslui îl va găsi vinovat la acuzațiile procurorilor anticorupție, el va putea poza drept un „inocent”, un cetățean model aflat la prima abatare și în consecință ar putea spera la o pedeapsă cât mai blândă. Dar, după cum se vede, speranțele sale de „metamorfozarea” în băiat bun sunt practic nule, cel puțin până când instanța de judecată se va pronunța în dosarele pe care i le-au întocmit procurorii DNA și DIICOT.

Cererea sa de reabilitare judecătorească a vizat fapte mai vechi ale acestuia, pentru care a și fost condamnat deja. În momentul de față, justițiabilul Hărăbor are calitatea de condamnat în baza unui mai vechi dosar de abuz în serviciu și nerespectarea unei hotărâri judecătorești. Pe scurt, unul dintre foștii angajați ai FEPA SA – Gheorghe Nițu – l-a acționat în instanță pe Hărăbor acuzându-l de comiterea acestor fapte, lucru dovedit ulterior atât de instanța de la Bârlad, cât și de Curtea de Apel Iași. Pe 3 noiembrie 2011, judecãtorii bârlãdeni s-au pronuntat în dosarul penal în care directorul SC FEPA SA Bârlad, Tudorel Hãrãbor, era trimis în judecatã de procurori pentru abuz în serviciu si nerespectarea unei hotãrâri judecãtoresti: trei luni închisoare cu suspendare si 3.000 de lei despãgubiri morale, pentru Gheorghe Nitu. Hărăbor a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, care însă i-a respins ca nefondat recursul, ba i-a și majorat despăgubirile civile de la 3.000 de lei la 10.000 de lei.

de Răzvan CĂLIN În urmă cu două zile, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat definitiv într-un dosar care îl vizează pe managerul general al SC FEPA SA Bârlad, Tudorel Hărăbor. Acesta a încercat să obțină cu ajutorul instanței o decizie prin care să fie reabilitat judecătoresc. A fost vorba despre o mișcare gândită de Hărăbor prin care sprea că va scăpa definitiv de trecutul său pătat și va ”renaște” în sânul societății civile mai curat ca lacrima. Din păcate, stratagema gândită și aplicată cu atâta îndrăzneală a dat greș. După ce primele două termene s-a derulat la Judecătoria Bârlad, dosarul a ajuns…

Review Overview

About Razvan Calin

One comment

 1. harabor a incercat acum o miscare cu reabilitarea crezand ca-i va mege si de aceasta data ,asa cum a procedat in toate dosarele penale care le-a avut pana acum.
  ASTEPTAM pronuntarea dosarelor instrumentate de DIICOT si DNA !JUSTITIA TREBUIE SA-SI FACA DATORIA.
  LEGEA TREBUIE RESPECTATA DE CATRE TOTI CETATENII TARII .
  P.S. urmariti CUM S-A REZOLVAT unul din dosarele PENALE ale lui Harabor , de exemplu cel cu ARMATA ,DOSAR judecat si plimbat timp indeplungat incepand cu PARCHETUL MILITAR -CURTEA DE APEL GALATI …final fericit TRIBUNALUL VRANCEA :,,Nr. unic (nr. format vechi) :15206/231/2009 Data inregistrarii27.05.2011Data ultimei modificari:24.01.2013Sectie:Secţia penală Materie:PenalObiect:falsul material în înscrisuri oficiale (art. 288 C.p.)Stadiu procesual:Recurs
  Părţi
  NumeCalitate parteCĂLIN IONIntimat inculpatDUŞU CONSTANTINRecurent InculpatONŢELUŞ GABRIELRecurent InculpatMINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE – PENTRU – UNITATEA MILITARĂ 01270 FOCŞANIIntimat Parte vătămatăHĂRĂBOR TUDORELRecurent InculpatTURTURICĂ NECULAIRecurent InculpatBĂLAN GEANINARecurent Inculpat
  Şedinţe
  07.11.2011Ora estimata:
  Complet:
  R1
  Tip solutie:
  Soluţionare
  Solutia pe scurt:
  d.p.1806
  Admite recursurile declarate de inculpaţii Bălan Geanina, Duşu
  Constantin, Hărăbor Tudorel, Onţeluş Gabriel şi Turturică Neculai
  împotriva deciziei penale nr. 120/18.04.2011 pronunţată de Tribunalul
  Vrancea în dosarul nr. 15206/231/2009.
  Casează în totalitate decizia penală recurată şi dispune trimiterea
  cauzei la aceeaşi instanţă – Tribunalul Vrancea în vederea soluţionării
  apelurilor.
  Potrivit art. 189 C.pr.pen. onorariul apărător din oficiu în sumă de 400
  lei (avocat Gaibăr S. şi Ghibea C.), va fi avansat Baroului Galaţi din
  fondul Ministerului Justiţiei, urmând a fi inclus în cuantumul
  cheltuielilor judiciare către stat.
  În baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de
  stat rămân în sarcina acestuia.
  D E F I N I T I V Ă.
  Pronunţată în şedinţă publică azi, 07.11. 2011

%d blogeri au apreciat: