Est News

Patronul de la Berlin SRL, implicat într-un dosar de evaziune fiscală!

de Răzvan Călin

Firma controlată de omul de afaceri bârlădean Florin Pricop este implicată într-un dosar de evaziune fiscală împreună cu alte societăți comerciale din Harghita, Mureș și Brașov. Prejudiciul estimat până acum de anchetatori se ridică la 720.000 de lei.

Florin Pricop, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Bârlad, a intrat în vizorul oamenilor legii în urma unei ample anchete derulată în trei județe: Mureș, Harghita și Vaslui. SC Berlin SRL Bârlad, firma controlată de Pricop, este bănuită că face parte dintr-un sistem infracțional care a prejudiciat statul român cu peste 700.000 de lei, doar la o primă evaluare. Ancheta a fost declanșată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, care au solicitat ajutorul colegilor din județele Vaslui și Harghita.

Joi, 6 august, echipe mixte formate din ofițeri ai SICE Vaslui și lucrători ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui au descins la sediul SC Berlin SRL Bârlad. De aici, oamenii legii au ridicat mai multe documente contabile solicitate de SICE Mureș. A fost vorba de o acțiune amplă, căci în ziua respectivă s-au efectuat nu mai puțin de 21 de  percheziții – pe raza județelor Mureș, Harghita și Vaslui – la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

Conform unui comunicat dat publicității de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, ”din cercetări s-a stabilit că, 5 persoane, din județele Harghita și Brașov, ar fi pus în practică un sistem infracțional, constând în înființarea de societăți comerciale în numele unor terțe persoane și utilizarea acestora pentru perioade scurte de timp, în vederea emiterii de facturi fiscale fără corespondent în operațiunile comerciale reale. Ulterior, ar fi concesionat părțile sociale către cetățeni străini sau persoane cu o situație materială precară, de la care nu putea fi recuperat prejudiciul adus bugetului de stat”.

Potrivit anchetatorilor, cele cinci persoane incriminate, ar fi înființat la data de 23 iulie 2014, o societate comercială în Târgu Mureș, care ar fi fost folosită pentru emiterea de documente justificative, fără corespondent în operațiuni comerciale reale, având drept beneficiari mai multe societăți comerciale de pe raza județelor Harghita, Brașov și Vaslui. Pentru conferirea unei aparente stări de legalitate, în paralel cu circuitul scriptic al documentelor emise, avea loc și circuitul financiar al sumelor înscrise în facturi, respectiv transferuri de fonduri dinspre societățile beneficiare către societatea din Târgu Mureș, de unde sumele ar fi fost retrase în numerar de reprezentantul acesteia.

Aceasta este ”ingineria financiară” la care este bănuit că ar fi participat și omul de afaceri bărlădean Florin Pricop. Inspectorul principal Andreea Pop, de la Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș, ne-a declarat: ”O firmă din Târgu Mureș este cea care a rulat banii și-i scotea, beneficiarii fiind firmele din celelalte județe, inclusiv cea din județul Vaslui”.
În urma acțiunilor de joi, s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore față de cinci persoane, urmând a fi prezentate instanței competente, cu propunere de arestare preventivă. Printre acestea nu se numără și omul de afaceri din Bârlad. Până în prezent, anchetatorii au reușit să estimeze că prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 720.000 de lei, însă cercetările sunt în plină desfășurare, astfel încât este foarte posibil ca sumele să mai crească destul de mult.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version