de Răzvan CĂLIN
Ficatul este considerat „un organ tăcut”, care nu produce simptome evidente, cu toate acestea existând câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului.
Ficatul are rol de filtru al organismului: purifică și elimină toxinele acumulate din mâncarea, băuturile sau medicamentele pe care le utilizăm în orice moment al zilei. De asemenea, ficatul mai are rol și în producerea bilei, a factorilor de coagulare a sângelui și a unor proteine, în distribuția sângelui circulant în organism și de depozitare a unor vitamine, minerale și a glucozei. În viața intrauterina, el are un rol extrem de important în producerea hematiilor (globulele rosii). De obicei, bolile de ficat nu prezinta semne si simptome specifice, dar este bine sa fie investigat orice indiciu care ne poate arata acest lucru. Fiind un organ vital, orice semn de imbolnavire trebuie sa ne trimita la medic pentru efectuarea unei consultatii si a unui set complet de analize.
Stresul cotidian și alimentația haotică îmbolnăvesc ficatul!
Numit și „uzina chimică” a corpului uman, ficatul răspunde de transformarea și sinteza diferitelor substanțe absorbite de organismul nostru. Mai mult, este cel mai important organ de dezintoxicație, răspunzând de descompunerea toxinelor absorbite de corpul uman.
”În consecință, trebuie să avem mare grijă în ceea ce privește alimentația noastră. Din păcate, mai ales după 1989, societatea de consum în care trăim ne-a adus și părți mai puțin sănătoase. Ajungem din nou la această alimentație modernă, de tip junk – food, care, o spun încă odată, este extrem de nesănătoasă, cu efecte negative asupra corpului uman. Iar organul care se resimte cel mai mult este ficatul. De obicei, alimentele prelucrate au un conținut ridicat de calorii, o cantitate mare de amidon și grăsimi, sunt sărace nutritiv și pline de aditivi și substituienți chimici. Cu alte cuvinte, foarte dăunătoare pentru ficat. Somnul insuficient și viața dezordonată duc, la rândul lor, la deficiențe relative ale circuitului sangvin în ficat, afectând astfel hrănirea celulelor ficatului și în final contribuind la scăderea rezistenței acestui organ. Pentru cei infectați cu virusul hepatitei B, celulele ficatului deja deteriorate vor fi greu de refăcut sau și mai grav se va accentua deteriorarea stării ficatului. În consecință, alimentația necorespunzătoare și stresul sunt doi factori decisivi în îmbolnăvirea ficatului. Nu mai vorbim de consumul exagerat de alcool, care iarăși face ravagii asupra ficatului”, ne-a declarat medicul de familie Fernand Faighel.
Alcoolul și băuturile energizante, dușmanii de moarte ai ficatului!
Când vine vorba de alcool, se poate spune că acesta este inamicul public numărul 1 pentru ficat. Însă, cercetări recente au arătat că și multe alte băuturi nealcoolice pot avea același efect devastator asupra ficatului ca și alcoolul. Băuturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votcă, sunt mai periculoase decât cele clasice, avertizează nutriționiștii, deoarece aceste licori pot duce la apariția cirozei. Printre acțiunile nocive pe care le pot produce astfel de băuturi, se numără leziunile hepatice și creșterea nivelului trigliceridelor – o formă de grăsime din sânge.
Prezentate drept o cucerire a industriei alimentare din ultimii ani, băuturile energizante sunt prezentate într-o lumină pozitivă. În realitate, băuturile energizante epuizează organismul, slăbesc capacitatea de concentrare și reflexele. Nutriționiștii avertizează că băuturile energizante conțin multe E-uri și că ideal ar fi să fie băute înainte sau după antrenamentele intense de sport. Băute regulat, chiar până la trei doze pe zi, băuturile energizante distrug ficatul. De cele mai multe ori, persoanele recurg la aceste băuturi ori de câte ori se simt obosite. Energizantele trebuie evitate mai ales după ora 7 seara, când ficatul își încetinește activitatea, avertizează medicii.
Câteva sfaturi pentru a ne menține ficatul sănătos!
Alunele, nucile și toate alimentele din aceeași categorie nu conțin zahăr, dar sunt pline de amino-acizi. Aceștia ajută în procesul de detoxifiere al ficatului și la cel de oxigenare al sângelui. Este și motivul principal pentru care aceste alimente sunt întâlnite în suplimentele medicamentoase destinate detoxifierii.
Grapefruitul este și el o bogată sursă de antioxidanți și vitamina C.
Ceaiul verde are extraordinare proprietăți antioxidante și este bogat în catehine. Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea de a elimina excesul de grăsimi din ficat, pentru a-i asigura o funcționare optimă.
Turmericul devine din ce în ce mai popular după ce au fost descoperite numeroasele efecte benefice ale acestuia asupra organismului uman. Astfel, prin consumul acestui condiment nu numai că ficatul este protejat de acțiunea toxinelor, dar este și ajutat în regenerarea celulelor deja vătămate.