Mihaela NICULESCU
* Opt ore de discuții, suceli și învârteli au fost necesare între medici pentru ca un bărbat cu hemoragie cerebrală să poată pleca de la Bârlad la București, acolo unde se afla medicul său curant. Ajuns acolo, altă surpriză: rezultatul tomografiei era al altei persoane.
În spitalele românești protocoalele spitalicești sunt mult mai importante decât viața oamenilor. A demonstrat-o încă o dată un caz petrecut luni, la Bârlad, când un bărbat cu o complicată hemoragie cerebrală și considerat urgență majoră a ajuns pe mâna specialiștilor după opt ore de așteptare. Atât le-a trebuit medicilor de la Bârlad și de la Iași să se pună de acord asupra felului în care să procedeze cu pacientul.
Bărbatul, pe nume Gheorghe Dinică, este din Târgoviște și era în trecere prin Bârlad în momentul în care i s-a declanșat hemoragia. Cu ceva timp în urmă fusese operat de tumoră cerebrală, iar acum suferise o recidivă.
A ajuns la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad, luni, la ora 13. Medicii de la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) a spitalului bârlădean i-au făcut toate investigațiile prevăzute de protocolul medical de urgență, printre care și cea cu computer tomograf. Pentru că diagnosticul era sever, care nu putea fi rezolvat în județ, medicii au dispus trimiterea pacientului cu ambulanța la Iași. Familia pacientului a refuzat trimiterea la Iași, cerând o ambulanță pentru a-l duce la București, la medicul în observația căruia se afla.
Dar, surpriză: „Conform protocolului, ambulanța transportă pacienții în centrul universitar Iași, pentru că județul Vaslui este arondat acestui centru și nu Bucureștiului”, ne-a declarat Gabriela Daniș, director medical al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Medicii de la CPU au purtat discuții nenumărate cu reprezentanții centrului universitar Iași, la insistențele vehemente ale familiei. După îndelungi discuții cu medicii ieșeni, s-a ajuns la un consens. Centrul de coordonare de la Iași a dat avizul de transfer al pacientului la București, elicopterul SMURD preluându-l în jurul orei 20 de la Bârlad.
Bărbatul a ajuns după opt ore la medicul său curant, care-i cunoștea cel mai bine afecțiunea, dar aici, altă încurcătură: s-a constatat că rezultatul tomografiei căreia i s-a dat în mână de personalul de la Urgențe nu era al lui, ci al unui alt pacient, investigat în același timp cu el. A fost nevoie de un nou tomograf.
Cazul reprezenta o urgență majoră și Iașiul ar fi fost destinația cea mai apropiată, prevăzută în protocolul medical, dar protocoalele prezintă și o anumită flexibilitate atunci când există un acord între medici, în interesul pacientului. Important este ca deciziile să fie luate rapid, lăsând la o parte orgoliile.