de Roxana NĂSTASĂ
Pentru că se pierde în negura timpului, în anumite localități fiind deja pe cale de dispariție, doi vasluieni, iubitori de tradiție și frumos, profesorii Dan Ravaru și Daniela Adam s-au gândit să readucă în atenție portul tradițional vasluian. În acest sens, de Zilele Culturale ale municipiului Vaslui au adus în fața publicului această problematică lansând cartea pe care cei doi au scris-o „Portul popular vasluian. Istorie și actualitate”, lucrare ce reflectă elemente ale portului popular din județ. Apariția volumului se înscrie, potrivit autorilor, într-o mai largă acțiune a CJCPCT de revigorare a acestui element de bază a culturii materiale a unui popor.
„Pentru actualul județ Vaslui, problematica legată de costumul popular este complexă. Au existat unele condiții istorice care au dus la folosirea tot mai redusă a costumului popular în satele noastre spre deosebire de alte provincii românești. De aceea, CJCPCT a început în ultimii ani o campanie pentru revigorarea portului popular vasluian, un exemplu în acest sens fiind această carte, ale cărei roade au început să se vadă, fiind deja confecționate o serie de piese ale costumului tradițional”, ne-a declarat Dan Ravaru.
“Cartea este un reper în ceea ce privește realizarea costumelor populare din județul Vaslui, care e deja materializat prin aprobarea unui proiect aprobat și de Consiliul Județean Vaslui, privind punerea în valoare a costumului popular vasluian. Vor fi realizate, astfel, în cadrul acestui proiect, 16 costume de fete și 12 de băieți pentru Ansamblul Soleștenii, unde coordonatorul ansamblului precum și al Asociației «La izvorul tradițiilor» este Costel Adam, directorul Căminului Cutural din Solești”, ne-a declarat autoarea Daniela Adam.
Cartea are 185 de pagini în care autorii încearcă să ofere toate infomațiile despre portul popular vasluian, care să stea la baza unor încercări de reconstituire a acestuia.