de Marian MOCANU
La doar câteva minute după pronunțarea sentinței judecătorilor vasluieni, cei șapte violatori din Văleni au fost arestați preventiv și conduși în arestul IPJ Vaslui. Ieri dimineață, Silviu Avădanei (22 de ani), Petrică Bolboceanu (23 ani), Paul Andrei Burlacu (28 ani), Ionuț Bogdan Boicu (21 ani), Alin Dumitru Rotaru (19 ani), Ioan Surliac (20 ani) și Silviu Burada (21 ani) au fost conduși la Penitenciarul Vaslui, acolo unde vor fi cazați în serviciul de carantină cel puțin în următoarele 21 de zile.
La auzul veștii că cei șapte violatori din Văleni vor fi colegii lor în următoarea perioadă, deținuții din Penitenciarul Vaslui au ținut să-și manifeste dezaprobarea cu privire la fapta acestora, de a viola în grup o adolescentă în vârstă de 18 ani. Întreaga zi, huiduielile și promisiunile unei „vieți ușoare în pușcărie” s-au făcut auzite chiar și din afara instituției.
„Deocamdată, cele șapte persoane condamnate în fază inițială pentru viol și lipsire de libertate, au fost transferate la Penitenciarul Vaslui, în carantină, ceea ce înseamnă că nu au contact cu restul deținuților, cel puțin până la pronunțarea unei sentințe definitive. Nu au fost semnalate nici un fel de incidente, fapte de violență sau de altă natură. Dealtfel, cei șapte tineri au mai fost găzduiți de noi, fără nici un fel de incidente, în perioada în carea aceștia erau arestați preventiv la începutul acestui an”, ne-a declarat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui. Pe rețelele de socializare care sunt la îndemâna deținuților, aceștia își exprimă dezaprobarea cu privire la faptele pentru care au fost condamnați tinerii din Văleni. Conștienți de fapătul că, cel puțin pentru o perioadă, vor fi colegi de celulă cu protagoniștii celui mai celebru caz de viol din ultimii ani, acoliți din clanul Corduneanu le-au promis tinerilor vălenari o „primire pe cinste”, dacă aceștia vor ajunge să fie cazați în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.
După aflarea sentinței, apărătorii condamnaților au decis contestarea, în primul rând, a deciziei de arestare preventivă până la luarea unei sentințe definitive a celor șapte inculpați, dar și contestarea, la Curtea de Apel Iași, a sentinței. În primă fază, va fi judecată, la Curtea de Apel Iași, contestația privind arestarea preventivă. Dacă unii dintre avocații care i-au reprezentat pe violatorii din Văleni și-au încheiat mandatul odată cu susținerea pledoariilor, alții, poate speriați de impactul mediatic a faptelor comise de tinerii din Văleni, au refuzat orice dialog cu opresa, motivând că „Sunt în timpul meu liber. Dumneavoastră vă place să fiți deranjat când sunteți liber? Mie nu!”. Aceeași poziție a fost îmbrățișată de marea parte a apărătorilor inculpaților. În schimb, Mioara Donose, avocata victimei, a anunțat deja că a contestat sentința dată de judecătorii Judecătoriei Vaslui. În opinia acesteia, pedepsele acordate au fost prea blânde față de gravitatea faptelor. Mai mult decât atât, daunele morale, în valoarea de 50.000 lei, sunt considerate ca fiind insuficiente. „Am cerut câte 10.000 lei drept daune morale din partea fiecărui inculpat. Instanța a aprobat suma totală de 50.000 lei care va fi plătită în solidar de toți condamnații. Asta ce înseamnă, că doi dintre violatori nu vor da nici un ban pentru suferințele îndurate de victimă?”, ne-a declarat Mioara Donose, avocata victimei.
Măsuri sporite de siguranță la Văleni și Muntenii de Sus
Imediat după pronunțarea sentinței în cazul violatorilor de la Văleni, în zonă au fost sporite măsurile de siguranță. Zeci de polițiști din cadrul secției 2 Rural și jandarmi, patrulează pe străzile și ulițele comunei, dar și în apropierea locuinței adolescentei victime a violului. Motivul oficial al acestei desfășurări de forțe polițienești o reprezintă prezența în zonă a ziariștilor și reporterilor de la principalele televiziuni naționale. Neoficial, se dorește păstrarea unui climat de ordine și liniște publică în contextul unor amenințări și presiuni formulate de membri ai familiilor sau de către prieteni ai tinerilor condamnați pentru viol. Măsura se impunea mai ales datorită presiunilor atât mediatice, cât și venite din partea familiilor acuzaților sau a membrilor comunității asupra familiei adolescentei violate. Cu toate măsurile de siguranță luate, nici în Văleni, și nici în Munteni de Sus, nu au fost semnalate nici un fel de manifestări.
Primarul comunei Văleni, Constantin Pintilie: „Familiile tinerilor sunt acum preocupate să le plângă de milă tinerilor, nu să se gândească la răzbunare. E păcat de copii aceștia, provin din familii de oameni muncitori, care niciodată nu au avut de-a face cu legea. Au greșit și trebuie să plătească, dar sunt copii tineri, la începutul vieții, parcă prea aspru au fost pedepsiți!”.
Sentință exagerată sau dimpotrivă, prea mică
După aflarea sentințelor, vasluienii, și nu numai, s-au împărțit în două tabere: unii consideră pedepsele prea mici, alții, dimpotrivă, cred că judecătorii au fost prea indulgenți.
„Consider că, în anumite cazuri, justiția este prea blândă. Asta este legea, care din păcate nu este perfectă. Consider că trebuie înăsprite pedepsele pentru infracțiunile produse cu violență sau cele care au un puternic impact în rândul comunității. Cazul de la
Alți vasluieni, alte opinii
„E păcat de băieții aceștia tineri. Nu zice nimeni, dacă au greșit să plătească, dar parcă prea aspre sunt condamnările. Sunt la începutul vieții, și vor sta mulți ani în pușcărie, practic toată tinerețea lor. Cum vor ieși de acolo? Niște infractori înrăiți! Trebuia să li se mai dea o șansă! Păcat și de familiile lor, care suferă poate mai mult decât copiii ăștia, care vor ajunge la închisoare pentru niște păcate ale tinereții. De plătit, trebuie să plătească, pentru faptele lor, dar alții au omorât oameni, și nu au primit pedepse așa de mari!”, era opinia unui alt vasluian.