Est News

Sărăcia lasă urme adânci – Mor copii de foame!

de Roxana NĂSTASĂ

Sărăcia și foametea își înfig tot mai tare colții în județul nostru și lasă urme tot mai adânci. Sunt depistați tot mai mulți copii flămânzi, statistica privind micuții diagnosticați cu malnutriție fiind tot mai sumbră. Potrivit reprezentaților Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în evidențele medicilor de familie sunt peste 250 de copii din județ care suferă de malnutriție. Și mai grav este că anul acesta, în doar trei luni au fost descoperite 69 de cazuri noi de copii malnutriți, din care doi din mediul rural au decedat.

Sărăcia lucie își pune amprenta pe sute de copii din județ, mai ales din mediul rural, care din cauză că părinții nu au ce să le dea de mâncare, se îmbolnăvesc. De pe masa zilnică lipsesc alimente esențiale precum peștele, carnea, ouăle sau brânza, fapt pentru care micuții au de suferit. În primele trei luni ale acestui an, doi micuți din mediul rural, hrăniți necorespunzător, au decedat din această cauză. În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui erau la finele primului semestru al acestui an, 269 copii cu vârste sub trei ani, diagnosticați cu malnutriție proteino-calorică, dintre care aproximativ trei sferturi dintre ei sunt din mediul rural.

„Ponderea cea mai mare a cazurilor de malnutriție proteino-calorică luate în evidență se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ. De asemenea, nutriția din timpul sarcinii și din viața postnatală are efecte pe termen lung. Concret, starea de nutriție a mamei înainte de concepție influențează fertilitatea, precum și dezvoltarea ulterioară a copilului”, a declarat purtător de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Medicii sunt și ei tot mai îngrijorați de faptul că sunt copii care sunt aduși la cabinet cu o banală răceală și descoperă și că sunt subnutriți. În aceste cazuri se recomandă alimentație cât mai diversificată.

„Se ajunge în astfel de situații la copii fie din inconștiența părinților, fie din cauza faptului că au posibilități financiare reduse.  Eu consider că ar trebui, odată ce se descoperă că suferă de malnutriție, copiii să fie luați de autorități, scoși din familie și duși în centre unde sunt hrăniți corespunzător, unde au medic pediatru ce-i țin sub control. Iar dacă micuții sunt lăsați în familie, ar trebui, odată constatate astfel de cazuri, ca asistenții sociali din comune să verifice zilnic dacă copii sunt hrăniți, iar dacă familiile nu au bani, ar trebui ca primăria să le ajute cât de cât pentru că e nevoie de alimente cât mai diversificate. Doar așa pot merge mai departe cu bine”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.

Din cauza malnutriției, în timp, copiii sunt predispuși la infecții, pentru că le scade imunitatea, dar pot suferi și de tulburări de memorie.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version