de Marian MOCANU
Începând din acest an, fermierii care accesează măsuri de sprijin sau scheme de păți directe ori ajutoare naționale tranzitorii sunt obligați să respecte reguli stricte în domeniul sănătății publice, sănătății animalelor și sănătății plantelor. Fermierii care efectuează tratamente de diversă natură, incluisv ierbicidări, trebuie să țină o evidență strictă a substanțelor folosite. În caz contrar, riscă să fie excluși de la plata ajutoarelor financiare.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor beneficiari ai schemelor de plăți directe că, începând cu anul 2015, în România este implementată cerința legală în materie de gestionare. Astfel, începând din acest an, acordarea ajutoarelor financiare în agricultură, fie că este vorba de scheme de plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii sau de alte plăți din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, trebuie să respecte unele cerințe. Este vorna de normele obligatorii în domeniul mediului, schimbării climatice, bunelor condiții agricole ale terenurilor, al sănătății publice, a animalelor și a plantelor precum și al bunăstării anumalelor.
Astfel, agricultorii care, prin activitatea lor depozitează, manipulează și utilizează produse de protecție a plantelor trebuie să respecte inclusiv normativul SMR10 – Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor. conform acestui normativ, fermierii sunt obligați să utilizeze numai produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, și să le folosească doar în scopul în care aceste produse sunt omologate. Produsele clasificate drept toxice sau foarte toxice trebuie utilizate doar de persoanele juridice autorizate de unitatea fitosanitară din raza de competență. Fermierii au obligația de a nu aplica tratamente cu produse de protecție a plantelor în zonele de protecție a surselor de apă, în zonele de protecție sanitară și ecologică, sau în alte zone protejate. În plus, fermierii respectivi trebuie să păstreze o perioadă de minim trei ani documentele de evidență contabilă a produselor de protecție a plantelor depozitate și utilizate în exploatație, precum și un registru de evidență a tratamentelor aplicate, registru ce trebuie completat la zi, după efectuarea fiecărei lucrări de acest gen.
„Nerespectarea de către fermieri a acestor cerințe de ecocondiționalitate conduce la aplicarea de sancțiuni administrative, prin reducerea cuantumului total al plăților ajutoarelor financiare. Aceste sancțiuni pot ajunge chiar la excluderea de la plată a întregii sume a schemelor de plăți directe sau ajutoare naționale tranzitorii ce urmează fi fi acordate beneficiarului respectiv pentru anul respectiv. în funcție de gravitatea abaterilor constatate, aceste sancțiuni se pot aplica chiar și pe parcursul mai ultor ani consecutivi, cu excepția cazurilor de forță majoră sau alte circumstanțe excepționale care au împiedicat respectarea acestor norme”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.
Nu se aplică sancțiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate beneficiarilor care participă la schema simplificată pentru micii fermieri.