Est News

Ilie Sarbu se retrage din politica si va demisiona din PSD si din Senat. El va fi sustinut de partid pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi. Mihai Fifor este noul lider al grupului PSD din Senat, dupa retragerea lui Ilie Sarbu

Senatorul PSD Ilie Sarbu si-a anuntat, duminica seara, retragerea din politica, el urmand sa demisioneze atat din Senat, cat si din partid, potrivit Mediafax. Ilie Sarbu va fi sustinut de PSD pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi, potrivit unui anunt al presedintelui interimar al partidului, Liviu Dragnea, care a precizat ca decizia de retragere i-a apartinut lui Sarbu, care vrea sa renunte la politica. Mihai Fifor a fost ales, duminica, prin vot, de senatorii social-democrati, noul lider al grupului PSD din Senat, dupa retragerea lui Ilie Sarbu de la conducerea grupului, anunta Agerpres. Mihai Fifor a obtinut 42 de voturi „pentru”, in timp ce contracandidatul sau, Serban Nicolae, a obtinut doar 12 voturi.

Imediat dupa vot, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca atat el, cat si partidul il vor sustine pe Ilie Sarbu pentru a ocupa functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi. Votul din Parlament prin care Ilie Sarbu ar urma să preia funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi va avea loc peste două săptămâni.
„Ii multumesc domnului Ilie Sarbu pentru modul cum a gestionat pozitia de lider de grup. A contat foarte mult pentru partid. A fost un sprijin serios pentru Guvern. Este un om cu experienta politica, cu multa substanta, un om de anvergura, un om cu foarte multa pricepere, drept pentru care i-am anuntat pe colegii mei din grup si o spun si public ca va avea sustinerea mea si a partidului pentru a ocupa un post de vicepresedinte la Curtea de Conturi, la Autoritatea de Audit, pentru ca PSD nu isi permite sa propuna intr-o functie oameni care nu au experienta sau de care nu suntem siguri ca isi pot gestiona cum trebuie responsabilitatile functiei. Ori Ilie Sarbu este un om in care eu am foarte multa incredere si care poate gestiona o functie de o asemenea importanta”, a declarat Liviu Dragnea.
Dragnea a ținut și să respingă zvonurile potrivit cărora el ar fi cerut retragerea lui Ilie Sârbu de la conducerea grupului PSD din Senat, precizand că decizia i-a aparținut senatorului:
„Mi-a spus că ar vrea să își încheie cariera politică în acest fel, ar vrea să meargă la Curtea de Conturi. A fost decizia dumnealui, dincolo de toate zvonurile care au ieșit pe surse, decizie pe care eu i-am spus-o și personal și public că o susțin.”

Ilie Sarbu a declarat, duminica seara, ca „E greu de spus de ce renunț la politică după 23 de ani. Întotdeauna în politică se succed generațiile și am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte. (…) La un moment dat, toți trebuie să ne retragem, știți cum e viața. (…) Din februarie se discută, dar tot am rămas, având Victor (Ponta – n.red.) nevoie, am reușit să țin grupul compact. (…) Acum lucrurile sunt pe făgașul lor normal, la Senat nu cred că se poate întâmpla nimic, grupul e clădit foarte bine și stabil. Altfel nu plecam.”
Ilie Sarbu a tinut sa sublinieze ca motivele plecării sale nu sunt legate de vreo supărare sau de vreo neînțelegere cu Liviu Dragnea, așa cum s-a speculat în presă.
In ceea ce il priveste pe Mihai Flifor, succesorul sau la conducerea grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu spune ca „Poate la început nu va fi la fel, cum am reușit eu să țin grupul în mână, dar e tânăr, are energie, e deștept, nu văd de ce n-ar putea să facă lucrul ăsta, mai ales că în trei ani de zile a învățat destule lucruri de la mine. Numai dacă erați în sală să auziți cum mă lăudau cei care vorbeau despre activitatea mea și despre mine, numai din aia are ceva de învățat.”

Ilie Sârbu (65 de ani), licentiat in Teologie si in Stiinte economice, a fost de doua ori ministru al Agriculturii, in Guvernele Nastase si Boc, se afla la al treilea mandat de senator, este fost presedinte al Senatului si al Consiliului Judetean Timis si unul dintre „greii” PSD, el anuntandu-si retragerea din viata politica dupa 23 de ani. Ilie Sarbu este si tatal europarlamentarului PSD Daciana Sarbu, sotia premierului Victor Ponta.
Ilie Sarbu a devenit membru al Organizației Timiș a PDSR în 1993, ocupând funcția de vicepreședinte al acestei filiale. În 2001, Sârbu a devenit membru în Biroul Coordonator Central al PSD, în 2004 – președinte al PSD Timiș, iar în 2005 – vicepreședinte al PSD. Din 2010, el a fost lider al grupului parlamentar PSD din Senat și membru în Consiliul Național al PSD, aminteste Meiafax.
Sârbu este senator aflat la al treilea mandat, fiind ales prima dată în Parlament în anul 2004.
În perioada octombrie-decembrie 2008, Ilie Sârbu a fost și președinte al Senatului, fiind ales în această funcție în urma demisiei lui Nicolae Văcăroiu, care a devenit președinte al Curții de Conturi.
Ilie Sârbu a ocupat de două ori funcția de ministru al Agriculturii, prima dată în Guvernul Năstase, în perioada 2001-2004. El a fost de asemenea ministru al Agriculturii în primul Guvern Boc (PDL-PSD), funcție pe care a deținut-o până în octombrie 2009.
Ilie Sârbu, născut la 26 mai 1950, este licențiat în Teologie și în Științe economice.
El a deținut, între 1981-1991, funcția de consilier economic la Mitropolia Banatului, în perioada 1978-1981 a fost director al Seminarului Teologic Caransebeș, iar în perioada 1976-1978 profesor la aceeași instituție.
În perioada 2000-2001, Ilie Sârbu a fost președinte al Consiliul Județean Timiș, iar între 1991-2000 – director general la S.C. FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timișoara.
Ilie Sârbu este tatăl europarlamentarului Daciana Sârbu, căsătorită cu premierul Victor Ponta.
Senatorii PSD s-au reunit, duminica, in sedinta pentru a stabili cine preia conducerea grupului, dupa anuntata retragere a lui Ilie Sarbu, despre care existau inca de marti informatii ca ar urma sa demisioneze din PSD si din Parlament si ar fi interesat de o functie la Curtea de Conturi, potivit unor surse din PSD.  Premierul Victor Ponta a participat la intalnirea conducerii PSD cu grupul senatorilor social-democrati, la reuniune fiind prezent si presedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea. „Cum adica de ce am venit? De cand sunt prim-ministru, am lipsit vreodata de la grupul de la Senat? Puneti niste intrebari de duminica”, a declarat Ponta la intrarea in sala grupului PSD din Senat, potrivit Agerpres.
Victor Ponta a dezvaluit duminica, la Senat, ca Ilie Sarbu isi exprimase, de la finalul anului trecut, dorinta de a nu mai candida pentru functia de lider al grupului senatorial al PSD: „Din decembrie nu a mai vrut sa fie lider de grup. L-am rugat frumos sa mai stea o sesiune si acum i-am multumit si chiar a fost un lider de grup foarte bun, dar, in acelasi timp, pot fi si alti lideri foarte buni si voi lucra foarte bine ca prim-ministru cu Grupul de la Senat, cum am lucrat si pana acum.”
„Le-am multumit pentru ca, la Senat, intotdeauna balanta e un pic mai stransa. A fost, in mandatul trecut, cand noi incercam sa avem majoritate la Senat si era tot timpul la un vot, la doua, si totusi au castigat absolut toate voturile importante si, din punctul meu de vedere, vor pastra aceasta majoritate functionala si foarte buna, fara niciun fel de probleme, si in urmatoarea sesiune. Le-am multumit pentru ca Senatul, ca si Camera Deputatilor, atat in sedintele separate, cat si in sedintele comune, trei ani si jumatate au sprijinit fara niciun fel de sincopa proiectele Guvernului, inclusiv la motiuni de cenzura”, a adaugat primul ministru.
„Vom vedea, in continuare, noul lider cum reuseste sa isi indeplineasca atributiile si sa mobilizeze grupul, dar eu cred ca asa cum e grupul lucrurile vor merge foarte bine. (…) Grupul, asa cum a fost el si cum este, este un grup compact, unit si nu am avut niciodata probleme sau divergente intre noi”, a declarat Ilie Sarbu la sosirea la sedinta de duminica.
„In saptamana care urmeaza va intra Codul fiscal si aici va trebui sa ne mobilizam exemplar, asa cum am facut-o de fiecare data, si sa putem sa-l trecem fara probleme. Dincolo de ceea ce se mai intampla, dar rareori, cand mai cade cate o lege din cauza unui vot, eu sper ca situatia asta in sesiunea care urmeaza sa se rezolve. E pacat ca toti colegii care vin si un coleg nu vine sa cada legea”, a mai spus Ilie Sarbu.
„Motiunile simple care au fost discutate la Senat nu au trecut, nici motiunea de cenzura si astea sunt realizari pe care trebuie sa le subliniem. Mai avem cateva lucruri de mentionat fata de activitatea generala a grupului – 250 de declaratii politice, 296 de intrebari, 114 interpelari. Aproape in fiecare luni am avut invitat, la grup, cate un ministru cu care am discutat”, a adaugat el.

Sursa: hotnews.ro

Exit mobile version