de Marian MOCANU
Nu mai puțin de șapte tentative de nșelăciune prin metoda „accidentul” au fost raportate în luna august la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui. Din păcate, două femei în vârstă de 93 de ani și respectiv 78 ani, au fost înșelate cu suma totală de 4.100 lei și 600 euro. de fiecare dată, excrocii se dădeau drept rude a acestora. Polițiștii trag încă un semnal de alarmă cu privire la aceste tipuri de infracțiuni, atenționând populația să dea curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
De la începutul acestei luni, la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui au fost primite nu mai puțin de șapte sesizări privind infracțiuni de înșelăciune sau tentative la această infracțiune, prin metoda „accidentul”.
Printre victimele preferate ale excrocilor sunt, de cele mai multe ori, persoane în vârstă, mai credule, și ușor de înșelat. Trebuie spus că, de cele mai multe ori, indivizii care se ocupă de asemenea înșelătorii, de multe ori aflați în spatele gratiilor, dețin informații concrete cu privire la victime, astfel că uneori par destul de credibili, reușind astfel să păcălească chiar mai multe persoane.
O femeie, în vârstă de 93 de ani, din municipiul Vaslui, a fost contactată telefonic de către un bărbat care i-a relatat faptul că o rudă a acesteia a fost victima unui accident de circulație, având nevoie urgent de o intervenție chirugicală, întrucât prezintă fracturi la nivelul membrelor inferioare și coloană este. Bărbatul i-a mai precizat că pentru intervenția medicală este nevoie de o tijă metalică, care, în funcție de model costă între 1500 și 3500 euro.
Ulterior, la domiciliul femeii s-a prezentat un tânăr, în vârstă de aproximativ 20-25 de ani, iar victima i-a dat acestuia suma de 4.100 lei.
Un caz asemănător, folosindu-se aceeași metodă de înșelăciune, a avut ca și victimă o femeie, în vârstă de 78 ani, din municipiul Vaslui. Aceasta a fost înșelată cu suma de 600 euro.
În general victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, ușor de impresionat, care au membri din familie în străinătate și care dețin bani la domiciliu, infractorii având o atitudine foarte convingătoare.
Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori își dau seama că cineva încearcă să le înșele și nu dau curs solicitărilor acestora ci, dimpotrivă, sesizează poliția.
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliția vă recomandă insistent:
Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, sau precizează că vorbește în numele unei rude cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză. Verificați, pe un număr de telefon cunoscut deja dacă situația de urgență este reală. Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți și nu furnizați bani unor persoane necunoscute. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.
Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.
În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!
„Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înșelăciunilor să ia legătura cu acestea și să le prevină, pentru a nu cădea în plasa acestora”, a declarat Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.