Est News

Incendierea miriștei duce la pierderea subvenției

de Marian MOCANU

Începând din acest an, fermierii români trebuie să respecte o serie de reguli de bune condiții agricole și de mediu. Printre acestea se află și interzicerea obiceiului arderii miriștilor în scopul eliberării terenului de resturi vegetale. În cazul în care vor fi prinși că dau foc intenționat la resturile vegetale, fermierii riscă reducerea plăților primite de la APIA. În cazul în care incendiile sunt accidentale, pentru a scăpa de acțiuni, agricultorii trebuie să anunțe în scris fie poliția, fie pompierii.

Începând cu anul 2015, agricultorii și zootehniștii români trebuie să respecte o serie de reguli de ecocondiționalitate, condiție principală de a putea beneficia în continuare de subvențiile acordate de Uniunea Europeană.

Printre aceste reguli se află și obiceiul agricultorilor de a da foc la miriști în scopul de a scăpa de resturile vegetale rămase după recoltare. Acest lucru este interzis expres de normativele europene, considerându-se că astfel solul este lipsit de o parte din substanțele organice din respectivele resturi vegetale.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat o campanie de informare a fermierlor cu privire la obligația respectării Bunelor Condiții Agricole și de Mediu. Conform acestor Bune Condiții, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, obiectivul acestei condiții fiind menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor și resturilor vegetale, precum și menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

De altfel, APIA a încheiat, în luna iunie, un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Se urmărește, prin acțiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației, prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare ale protocolului. Agricultorilor care nu respectă aceste condiții li se va aplica reducerea plăților, indiferent de suprafața arsă. În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, fermierul trebuie să înregistreze la poliție sau la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), o sesizare privind acest fapt, sesizare care, ulterior, trebuie depusă și la APIA pentru a nu risca penalități la schemele sau măsurile de sprijin.

Acestea nu sunt singurele reguli ce trebuie respectate de fermieri pentru a putea beneficia de schemele de plăți și ajutoare financiare tranzitorii în agricultură. Chiar și micii fermieri sau crescători de animale sunt obligați să respecte mai multe prevederi, în diverse domenii de mediu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version