Est News

Seceta a făcut ravagii în județul Vaslui

de Marian MOCANU

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a finalizat centralizarea informațiilor din teritoriu privind efectele devastatoare ale secetei din acest an. Conform informațiilor, culturile de pe aproape 70.000 ha de terenuri agricole, reprezentând aproape o cincime din suprafața totală agricolă a județului Vaslui a fost afectată de secetă. Financiar vorbind, doar în județul nostru, pierderile din agricultură se situează la peste 55 milioane lei, respectiv de 803 lei/ha, pierderi importante nu doar pentru marii fermieri, cât mai ales pentru micii agricultori.

DAJ Vaslui a reușit finalizarea evaluării pierderilor din agricultura județului datorate secetei excesive și persistente în timp manifestate în Vaslui începând încă din toamna anului trecut, cu deosebire în această primăvară și vară.

În urma centralizării informațiilor rezultate din procesele verbale încheiate de specialiștii DAJ Vaslui pentru constatarea și evaluarea pierderilor provocate de seceta excesivă si persistentă în timp, întocmite de către Comisiile locale pentru situații de urgență de la nivelul unităților administrativ teritoriale, suprafața totală afectată este 69.677 ha, reprezentând 17% din 400.721 ha suprafață agricolă totală a județului. În cifre, valoarea estimativă a pierderilor este de 55,927 milioane lei, ceea ce reprezintă o pierdere de aproximativ 803 lei/ha.

Cele mai mari pierderi înregistrate datorită secetei au fost la grâu, unde pe nu mai puțin de 36.151 ha au fost înregistrate pierderi în proporție mai mare de 30% din producție. De asemenea, au fost afectate, total sau parțial, 1.357 ha cultivate cu orz, 672 ha cu orzoaică, 164 ha cu ovăz, 398 ha cu sorg.

Nici culturile de toamnă nu au scăpat necalamitate, comisiile formate la nivelul UAT-urilor constatând pierderi ce depășesc 30% din producție înregistrate pe 13.345 ha cultivate cu porumb, 11.995 ha cultivate cu floarea soarelui, rapiță – 474 ha, soia, 651 ha, muștar – 21 ha, ori tutun, pe 19 ha sau 60 ha de legumecultivate în câmp.

De asemenea, s-au înregistrat pierderi la culturile de plante de nutreț, pe 2.348 ha, pășune – 1.601 ha, 316 ha de livezi sau 105 ha cultivate cu viță de vie. În total, în perioada aprilie – august a acestui an, la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, au fost depuse un număr de 2.176 procese verbale de constatare si evaluare a pierderilor aparținând producătorilor agricoli, persoane fizice si persoane juridice.

La cererea Instituției prefectului Județului Vaslui, în perioada respectivă au fost constituite comisii locale pentru constatarea si evaluarea pierderilor la culturile agricole, organisme constituite din reprezentanți ai DAJ, APIA, ANAF și primării, conform Ordinului Prefectului nr. 124/27.04.2015. Delegații acestor comisii au făcut numeroase deplasări în teren, pentru constatarea gradului de afectare al culturilor și au întocmit documente justificative în vederea reducerii impozitului pe norma de venit.

O primă măsură de ajutorare a fermierilor afectați de seceta prelungită din acest an o reprezintă scutirea de plata unei părți din impozitul agricol pentru suprafețele înființate cu culturi agricole care au suferit pierderi.

„Reamintim că, potrivit articolului 73 din Legea nr. 571/2003, venitul dintr-o activitate agricolă se stabilește pe baza de norma de venit, calculat pe unitatea de suprafața ha/cap animal/ familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și speciile de animale prevazute în Codul fiscal respectiv: cereale, plante tehnice, cartof, sfecla de zahăr, tutun, legume în câmp, plantații pomicole si viticole, flori și plante ornamentale, vaci, oi, capre, albine, etc. Prin urmare, în cadrul anului fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a secetei și care afectează peste 30% din suprafața destinată producției agricole, normele de venit se reduc proporțional cu pierderea respectivă”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

În plus, pe masa guvernului există o inițiativă legislativă privind acordarea unui ajutor de minims agricultorilor care au suferit pierderi importante din cauza secetei, ajutor care va fi acordat pe baza constatărilor din teren a comisiilor locale special înființate în acest sens.

Situația centralizatoare privind suprafețele afectate de seceta excesivă si persistentă în timp, precum si nivelul estimativ al pierderilor la data de 31.08.2015, a fost transmisă atât la Instituția Prefectului Județului Vaslui cât și la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din Cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version