de Marian MOCANU
Conform unui proiect comun al ministerelor Educației și Sănătății, elevii și preșcolarii vor trebui ca, la începerea școlii, să prezinte adeverințe medicale care include și avizul epidemiologic. Medicii de familie, în sarcina cărora cade eliberarea respectivelor adeverințe, sunt extrem de nemulțumiți, pentru că li se dă suplimentar de muncă. „Renunț la bolnavii cronici, nu mai eliberez rețete, și mă apuc de făcut adeverințe medicale pentru școlari. Ar trebui să am program de 24 de ore zilnic pentru a putea face toată hârțogăraia!”, era de părere un medic de familie vasluian.
Un proiect de ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății prevede obligativitatea prezentării de către elevi și preșcolari, de adeverințe medicale la începutul anului școlar. Respectiva adeverință medicală ar trebui să cuprindă date despre eventuale suferințe patologice ale copilului, ținând loc și de aviz epidemiologic prin care se atestă că nu au vreo boală transmisibilă.
Responsabilii din sănătate și educație ar vrea ca elevii să fie supuși unor examene fizice pentru a-i fi evaluate înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și presiunea arterială. În plus, adeverința medicală obligatorie la începutul anului școlar ar trebui să cuprindă date despre eventualele boli de care suferă copilul, precum: astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învățare și dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tul-burări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză. Adeverința ar trebui să includă și alte informații privind eventuale alergii la medicamente, alimente sau altele, precum și despre vaccinurile efectuate.
Aceste documente medicale necesare pentru înscrierea în noul an școlar ar trebui depuse la sediul unităților de învățământ de către părinții preșcolarilor și elevilor până la data de 1 octombrie. Eliberarea acestor adeverințe ar trebui, conform proiectului de ordin, să se facă de către de medicul de familie ori medicul unității de învățământ de la care provine elevul. Dat fiind faptul că prea puține unități școlare au cabinete medicale, practic întreaga responsabilitate va cădea către medicii de familie unde sunt înscriși copiii. Medicii de familie nu sunt însă de acord cu noile prevederi, acestea neînsemnând, în opinia lor, decât o nouă birocrație care nu-și are rostul.
„Vă dați seama, medicii de familie au ajuns în fapt un fel de funcționari, care trebuie să completeze o grămadă de formulare. Dacă va trebui să eliberăm și aceste adeverințe medicale pentru elevi, de care se tot vorbește, vom fi cu totul sufocați. Adeverința respectivă are nu mai puțin de cinci pagini care trebuie completate de medic. În condițiile în care am pe liste circa 130 de elevi care vor avea nevoie de adeverințe, vă dați seama că activitatea cabinetului va fi sufocată.Ar trebui să renunț la bolnavii cronici, să nu mai eliberez rețete, și mă apuc de făcut adeverințe medicale pentru școlari. Ar trebui să am program de 24 de ore zilnic pentru a putea face toată hârțogăraia! Mai bine s-ar reînființa cabinetele medicale de pe lângă instituțiile de învățământ. Cadrele medicale respective ar avea o evidență mult mai exactă a elevilor înscriși la școala respectivă și s-ar putea ocupa de eliberarea acestor adeverințe. Noi medicii de familie, am putea să ne desfășurăm activitatea mult mai bine și mai ușor dacă nu ar fi atât de multă birocrație. Ar fi și în interesul pacienților, care nu ar trebui să mai stea ore întregi la coadă pentru a fi consultați!”, ne-a declarat un medic de familie vasluian.
Elevii și preșcolarii înscriși în anul școlar 2015 – 2016, sau, așa cum este denumirea dată, „la intrarea în comunitate”, trebuie să prezinte buletine de analizele medicale, respectiv exudat faringian și coprocultura cu mențiunea sănătos.
Gratuite, dar se plătesc!
Din fericire, analizele sunt gratuite, însă laboratoarele care execută aceste examene sunt deja supraaglomerate. Pentru a face respectivele teste medicale, programările sunt deja făcute cu săptămâni înainte.
„Muncim de ani de zile și cotizăm la sistemul de asigurări de sănătate, dar nu putem beneficia de aceste analize. Când mergem la laborator cu trimitere, ni se spune că nu sunt fonduri. Păi unde sunt banii care ni se opresc nouă lunar? Apoi, ne programează, în cel mai fericit caz, prin octombrie, dar școala începe în septembrie. La ce ni se mai opresc bani dacă nu putem beneficia de analize”, se întreabă un părinte.
„Eu am trei copii școlari. Dacă e să plătesc analizele, cred că ar trebui să dau vreo trei milioane. Apoi, trebuie să le mai și cumpăr cărți, caiete, haine. De unde să scot eu atâția bani? Analize gratuite fac tot cei care nu muncesc!”, e de părere alt părinte.
Teoretic, respectivele analize ar trebui făcute și de cadrele didactice, și de personalul auxiliar din școli sau grădinițe.