de Marian MOCANU
În organizarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, cu sprijinul Primăriei municipiului Vaslui și a Consiliului Județean, la începutul lunii noiembrie va fi organizat Festivalul Viei și Vinului, manifestare de prestigiu înainte de 1989. Producătorii vasluieni și nu numai vor avea ocazia să se facă cunoscuți.
Județul Vaslui este recunoscut ca zonă viticolă încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Nu doar prin zona Hușilor, dar și zonele din centrul sau sudul județului erau cândva recunoscute pentru vinurile de soi.
Până după Revoluție, la Vaslui se organiza un Festival al Viei și Vinului, la care se făceau degustări de vinuri, prilej de bucurie pentru vasluienii care apreciau licoarea bahică. Cramele cu specific moldovenesc, unde se servea vin nou sau must și se mânca pastramă sau mici erau deschise la tot pasul. Din păcate, această tradiție s-a pierdut, așa cum au fost uitate și alte obieciuri sau sărbători de toamnă, cum ar fi Ziua Recoltei.
Camera de Comerț și Industrie (CCIA) Vaslui, în colaborare cu Primăria municipiului Vaslui și Consiliul Județean va organiza, la începutul lunii noiembrie o nouă ediție Festivalului Viei și Vinului. În intenția organizatorilor, reluarea evenimentului reprezintă nu doar o o oportunitate pentru oamenii de afaceri care desfășoară activități în acest domeniu, dar și un prilej de bucurie pentru cetățenii din Vaslui.
„Un astfel de festival este emblematic și ar da culoare Vasluiului alături de alte evenimente organizate în județ. Vinurile din zonă au câștigat de-a lungul timpului importante distincții pentru calitate și savoare. Sigur, e mai greu, suntem în fața unui nou început, dar ne-am propus anul acesta să adunăm 30 de producători de vin, atât autohtoni, din județul Vaslui sau din țară, cât și reprezentanți ai firmelor străine care livrează pe piața românească. Sperăm să ne bucurăm și de prezența marilor companii de stat și private în domeniu din Republica Moldova, cunoscută fiind calitatea produselor din țara vecină. Trebuie să demonstrăm că, pe harta viticolă a României, suntem unul dintre cele mai importante județe”, a declarat joi președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin.
Președintele CCIA Vaslui a adresat invitația viticultorilor vasluieni de a participa în număr cât mai mare la acest eveniment destinat în special producătorilor individuali.
„Avem producători în comune cu tradiție în viticultură, precum Vutcani, Bunești Averești, Huși, Puiești sau Perieni, acest festival le este destinat în primul rând lor, pentru a se putea face cunoscuți pe piața românească și, de ce nu, internațională. Cu această ocazie sunt prevăzute o serie de manifestări de profil, nelipsind degustările de vinuri și seminariile de profil. În plus, participanții la Festival vor avea posibilitatea să intermedieze vânzarea de vinuri vrac și îmbuteliate către comercianții invitați la eveniment, oferind astfel producătorilor vasluieni posibilitatea nu doar de a-și face reclamă, ci și a-și dezvolta afacerea”, a mai spus președintele Ionel Constantin.