de Răzvan CĂLIN
Trei frați au fost lăsați de părinți pe un imaș de la marginea satului Viișoara, într-o colibă improvizată, fără să aibă la ei mîncare sau apă.
La sfârșitul săptămânii trecute, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au fost nevoiți să intervină într-un nou caz de copii ce trăiau o veritabilă copilărie de coșmar. Este vorba despre trei minori – o fetiță în vârstă de 10 ani, o alta de patru ani și un băiețel de numai doi ani – care au fost pur și simplu lăsați de izbeliște pe un câmp din apropierea satului Viișoara. Culmea este că cei trei copii au fost duși acolo și lăsați în pustietate chiar de proprii lor părinți.
Totul s-a petrecut vineri, 4 august, când DGASPC Vaslui a fost alertată de un localnic din Viișoara care a observat cei trei copii ce stăteau în preajma unei colibe improvizate pe un câmp de la marginea localității, mai exact chiar imașul comunal unde paște cireada satului..
„Părinții copiilor sunt cei care i-au adus încă de dimineață acolo, de la ora șase, și i-au lăsat în coliba aia. Nu aveau nimic la ei, nici apă, nici mâncare, așa că e ușor de realizat cam în ce condiții au fost găsiți. Unde mai pui cvă era și foarte cald afară. În plus, am descoperit că povestea asta s-a tot repetat aproape zilnic pe perioada verii. Din ceea ce au sus localnicii, fetița de 10 ani ar fi fost obligată de părinți să învețe să aibă grijă de cireada de vaci a satului. De aceea o tot aduceau în fiecare dimineață, cu tot cu frățiorii ei, în locul unde e pășunea satului. Acolo era un bătrân care avea grijă de cireadă care a spus că părinții copiilor i-ar fi adus acolo pe micuți după care ar fi plecat la muncă pe raza comunei Banca. Iar copiii au fost lăsați acolo, fără apă și mâncare până seara, pe la ora 19, când se reîntorceau părinții de la muncă”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.
Toți cei trei tminori au fost instituționalizați în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad, unde au fost incluși imediat într-un program de reabilitare și beneficiază de sprijin de specialitate. Situația juridică a copiilor pe viitor va fi stabilită de Tribunalul Vaslui, însă cel mai probabil copiii vor ajunge în plasament la niște asistenți maternali.