de Marian MOCANU
La Tribunalul Vaslui s-a finalizat procesul în care foștii subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, sunt acuzați de fapte de corupție. Marian, care mai are deja două condamnări pentru fapte similare, dintre care una cu executare, își va afla sentința pe data de 21 septembrie. Conform procurorilor DNA, cei doi subprefecți ar fi conspirat pentru ca Vasile Marius Marian, fratele lui Sergiu Marian, să pună mâna pe 80 de hectare de teren arabil în zona Fălciului.
Procesul în care doi foști prefecți ai județului Vaslui sunt acuzați de fapte de corupție, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv complicitate la această infracțiune, este aproape de final. Vineri, 11 septembrie, a fost finalizată cercetarea judecătorească, judecătorii amânând pentru 21 septembrie pronunțarea în acest dosar.
Cei doi subprefecți, alături de Gabriela Luca – o funcționară a Prefecturii Vaslui și Vasile Marius Marian, fratele lui Sergiu Marian, au fost trimiși în judecată pentru fapte petrecute în anul 2007. Atunci, Vasile Marius Marian, prin intermediul societății sale, a achiziționat 80 de hectare de teren pe teritoriul comunei Fălciu, teren aflat în rezerva Agenției Domeniilor Statului. Acest teren fusese alocat către două persoane care aveau cereri de despăgubiri în urma confiscării averii de către comuniști, persoane care nici nu știau că au fost puse în posesie.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, metoda folosită de Sergiu Marian pentru a-i facilita fratelui său achiziționarea de terenuri de bună calitate în apropierea municipiului Huși era simplă: în calitate de subprefect și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar a Prefecturii Vaslui, identifica persoane care erau propuse ca, în schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, să primească despăgubiri bănești, după care, fără știrea acestora, le radia de pe respectiva listă și le trecea la despăgubiri în fizic.
Ulterior, după ce, prin intermediul Administrației Domeniilor Statului, făcea schimb de terenuri în altă locație, ocupându-se și de obținerea titlurilor de proprietate aferente, intra în scenă fratele său, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunoștiință că ar fi fost puși în posesie, propunându-le cumpărarea terenurilor la un preț mult sub cel al pieței. Cele două persoane care au fost puse în posesie și care, ulterior au vândut terenurile mult sub prețul pieței, ar fi trebuit să primească teren pe raza comunelor Bogdana și respectiv Alexandru Vlahuță, însă au primit pe raza comunei Fălciu, acolo unde avea interes Vasile Marius Marian, fratele subprefectului. Mai mult decât atât, cei doi proprietari nici măcar nu știau că cererile lor de despăgubire au fost trecute de la despăgubiri bănești în despăgubiri în natură, așa cum nu au știut că au fost puși în posesie și că,fără măcar să fie de față, li s-au emis și titluri de proprietate. Ei au aflat acest lucru doar în momentul în care au fost contactați de Vaslie Marius Marian și aduși la Vaslui să semneze actele de vânzare – cumpărare a terenurilor cu care fuseseră „puși” în posesie.
Dosarul a fost inițial pe rolul Judecătoriei Vaslui, de unde, după aproape un an, a fost transferat la Tribunalul Vaslui, pe motive de competență. Pe tot parcursul procesului, cei patru acuzați, subprefecții Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, Vasile Marius Marian și Gabriela Luca au susținut că nu sunt vinovați, și că au acționat conform prevederilor legale în vigoare.
Mai mult decât atât, Cupșan a declarat judecătorilor, și a dorit să aducă și martori în acest sens, că el nu era în relații bune cu colegul său, Sergiu Marian, din acest motiv nu ar fi conspirat împreună cu acesta pentru obținerea de către Vasile Marius Marian a terenului de la Fălciu. Cei doi erau membri în comisia Județeană Județeană de Fond Funciar, Sergiu Marian în caliztate de președinte, în lipsa prefectului, iar Cupșan în calitate de secretar a comisiei. Pentru a încerca să scape de acuzații, după ce au fost audiați martorii, respectiv primari și lucrători ai primăriilor Fălciu, Alexandru Vlahuță și Bogdana, ori persoanele care au fost puse în posesie, Vasile Maarius Marian a achitat ADS prejudiciul prezumat cauzat statului, în sumă de 227.000 lei. În aceste condiții, ADS a anunțat că nu se mai constituie parte civilă în dosar.
Sergiu Marian a mai fost cercetat în două dosare pentru fapte asemănătoare, în primul primind o condamnare de doi ani cu suspendarea executării pedepsei, iar în celălalt, de patru ani cu executare, sentință rămasă definitivă. În cazul în care va primi o nouă condamnare cu executare, Sergiu Marian o va executa după ce o va ispăși pe cea în urma căreia este închis, de mai bine de jumătate de an, la Penitenciarului Vaslui, faptele, chiar dacă petrecute în aceeași perioadă, nefiind concurente.