de Marian MOCANU
Sute de vasluieni, fie ei vânători sau pescari sau nu, au participat sambata la cea de-a treia ediție a Festivalului Vânătorilor, eveniment organizat de Asociația Județeană Vaslui a Vânătorilor și Pescarilor Amatori. Pe fondul programului artistic susținut de Rapsodia Vasluiului, participanții la eveniment au putut admira trofeele vânătorilor vasluieni și asculta povești vânătorești. Cluburile de vânătoare și piscicultorii au pregătit mâncăruri din vânat sau pește, îmbiind la degustare pe vizitatori. Au fost acordate trofee pentru artă culinară, însă calitatea bucatelor servite a făcut ca, la sfârșit, toți expozanții să fie declarați câștigători.
Poligonul de vânătoare din pădurea Paiu, din apropierea municipiului Vaslui, a fost sâmbătă, 26 septembrie, scena desfășurării celei de-a treia ediții a Festivalului Vânătorilor. Organizat de Asociația Județeană Vaslui a Vânătorilor și Pescarilor Amatori, la eveniment au participat circa patru sute de vânători sau pescari, invitați sau simpli curioși vasluieni veniți din toate colțurile județului. Nu au lipsit oficialitățile, prefectul Andrei Puică, adjunctul acestuia, Mircea Gologan, primarul Vasile Pavăl, Constantin Constantinescu, fostul primar al municipiului Bârlad, mulți alți primari, consilieri locali sau județeni, dar și directori de instituții ori de societăți comerciale, profesori, ingineri, judecători, avocați, polițiști, etc. Chiar dacă intrarea a fost pe bază de invitații, iar accesul curioșilor contra unei taxe de 20 de lei, locația s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru amatorii de bucate vânătorești.
Fiecare participant a participat la o tombolă, la bătaie fiind puse mai multe premii. Așa cum s-a exprimat Virgil Cadăr, președintele AJVPS Vaslui, la deschiderea festivalului, „Scopul pentru care noi, vânători din toate colțurile județului, ne-am adunat aici, la Festivalului Vânătorilor, este să ne cunoaștem mai bine. Cu toții împărtășim aceeași pasiune, cea a vînătorii sau pescuitului, pasiune pe care românii, și în special moldovenii, o au în sânge. Mă bucur că am avut susținerea dumneavoastră pentru organizarea și acestei a treia ediții, iar acest lucru arată că sunt îndeplinite premisele pentru ca acest festival să devină de tradiție”.
Având rolul de a strânge laolaltă vânătorii și pescarii amatori, pe lângă prezentarea trofeelor capturate în acest an, ori depănarea de povești vânătorești, festivalul a mai avut și o altă miză: cea de desemnarea celor mai buni bucătari de preparate vânătorești. Reprezentanții cluburilor de vânătoare au pregătit cu această ocazie bucate specifice. Tochitura de mistreț, tocănița picantă de căprioară, gulașul ori friptura, pastrama ori cârnații de vânat, dar și ciorba de pește ori crapul la grătar, cu toate s-au bucurat de aprecierile celor prezenți.
Premiul cel mare a revenit Filialei Huși a AJVPS, iar locul I a fost ocupat de Asociația de Vânătoare „Bourul”, fosta mare câștigătoare de anul trecut. Festivalul a debutat, se putea altfel, în acordurile Corului Vânătorilor din opera „Freischutz” de Carl Maria von Weber, interpretat de suflătorii de la Rafaila, punctul culminant al spectacolului artistic fiind recitalul formației Rapsodia Vasluiului. Muzica a fost însă pe planul al doilea, participanții la festival fiind mai ocupați să socializeze și să se înfrupte din bucatele vânătorești decât să se hrănească cu „hrană sufletească”.