de Marian Mocanu
După îndelungi discuții, consilierii municipali vasluieni au aprobat noile prețuri și tarife pentru lucrările și serviciile ce urmează a fi practicate de societatea de salubritate Goscom SA Vaslui. Serviciile de salubrizare către populație și agenții economici vor fi mai ieftine cu 20 de bani, respectiv cu aproape doi lei/de persoană/lună, în timp ce serviciile prestate către primărie se vor scumpi cu câteva procente. Ajustarea de prețuri a fost explicată de conducerea societății prin ieftinirea carburantului și, pe de altă parte, costurile mai ridicate cu mâna de lucru datorită măririi salariului minim cu care sunt plătiți în general angajații.
Ședință furtunoasă de Consiliu Local a municipiului Vaslui ieri, 30 septembrie, când a fost vorba de aprobarea noilor prețuri și tarife ce urmează a fi aplicate de societatea de salubrizare a primăriei, Goscom SA. Asta cu toate că, cel puțin în cazul tarifelor de salubrizare pentru persoanele fizice și juridice, adică cei care i-au ales pe consilierii locali, acestea vor scădea cu 2,35%.
Astfel, persoanele fizice vor plăti câte 8,30 lei/lună pentru ridicarea gunoiului, cu 20 de bani mai puțin ca până acum, în timp ce agenții comerciali de la parterul blocurilor și zonele alăturate vor achita lunar câte 80,38 lei, cu aproape doi lei mai puțin ca până acum. Consilierii opoziției au reclamat faptul că, în materialele justificative prezentate de reprezentanți Goscom s-ar fi strecurat unele greșeli de calcul, greșeli care au fost îndreptate ulterior, înaintea ședinței.
Conform spuselor lui Cătălin Bârleanu, directorul Goscom, a fost vorba doar de unele scăpări care aveau o influiență foarte mică în calcularea noilor tarife. Cu toate acestea, s-a cerut amânarea luării vreunei hotărâri pentru a se studia fișele de calcul și a se vedea dacă creșterea unor tarife sau prețuri la nivelul propus este justificată.
„Se măresc tarifele practicate pentru lucrările executate pentru primărie, cum ar fi cazul spațiilor, verzi, curățenia orașului, și altele. până la urmă, e vorba tot de banii cetățenilor, din taxele și impozitele plătite de ei. Trebuie să analizăm foarte atent costurile pentru a vedea dacă această majorare de tarife este justificată sau nu. De aceea, propun să amânăm hotărârea pentru săptămâna viitoare, când vom convoca o ședință extraordinară în acest scop”, a propus consilierul liberal Sorin Radu. Această propunere a fost respinsă cu majoritate de voturi de consilierii locali prezenți la ședință, nu înainte de a suscita discuții aprinse pro și contra noilor tarife propuse de Goscom.
O altă propunere a venit din partea consilierului local Alexandru Volocaru, care a cerut ca tarifele la salubrizare pentru persoanele fizice și juridice să nu fie reduse, ci să rămână la nivelul actual: ”E vorba de o sumă infimă, de doar 20 de bani de persoană și nimeni nu s-ar supăra dacă prețurile ar rămâne la nivelul actual. În schimb, la nivelul municipiului, din această diferență s-ar strânge în jur 80, 100 de milioane lei vechi, bani pe care Goscom i-ar putea folosi pentru investiții. De exemplu, pentru repararea și modernizarea rampelor de gunoi. Până la sfârșitul anului, din acești bani s-ar putea face 10 din cele 78 de rampe de gunoi existente în așa fel încât acestea să devină un model pentru cetățeni. Cred că și locuitorii Vasluiului ar fi mulțumiți să arunce gunoiul în condiții civilizate în schimbul a cei 20 de bai pe lună pe care i-ar economisi”. Și această propunere a fost respinsă.
Ajustarea de prețuri în cazul serviciului de salubritate prestate către cetățeni a fost explicată de conducerea societății de salubritate pe de o parte prin ieftinirea carburantului și achiziționarea de utilaje noi, moderne, cu consum mai mic de combustibil, și care au luat locul vechilor mașini de gunoi a căror întreținere și reparații costa foarte mult. În schimb, majorarea de tarife pentru serviciile prestate către municipalitate au fost explicate prin creșterea costurilor cu mâna de lucru datorită măririi salariului minim cu care sunt plătiți în general angajații societății. Este vorba în general de întreținerea spațiilor verzi, a curățeniei orașului și alte activități care implică muncă manuală. Aceste majorări sunt, în general, de câteva procente, cu excepția celor pentru depozitarea gunoiului, care vor fi majorate cu peste o treime. „Prețurile au fost influiențate în mod hotărâtor de creșterea salariului minim pe economie. Gândiți-vă că, într-un singur an, această creltere a fost de 150 lei/angajat! Cu toate acestea, societatea în acest an este pe profit, însă această ajustare de prețuri este neapărat necesară dacă vrem să o menținem pe acest trend și să continuăm să achiziționăm utilaje mai performante”, a consluzionat Bârleanu.