de Marian MOCANU
Liderul unei grupări infracționale ce avea drept scop introducerea de țigări de contrabandă în România a fugit în străinătate după ce a fost condamnat în primă instanță la opt ani și două luni închisoare, fiind găsit vinovat pentru constituire de grup infracțional organizat, contrabandă și dare de mită. Vasile Iordachi era sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive la Curtea de Apel Iași. Este al doilea caz de condamnat la sentințe mari, după proxenetul Viorel Ursu, care se sustrage executării pedepsei pronunțate de judecătorii vasluieni. În acest context, măsura arestării preventive a violatorilor de la Văleni imediat după sentința pronunțată în primă instanță parcă începe să capete sens.
La sfârșitul anului 2013 era destructurată, de procurorii DNA, o rețea de traficanți de țigări din rândul cărora făceau parte mai mulți moldoveni, printre care și șeful Punctului de Trecere a Frontierei Leova, comisarul Ivan Musteață și adjunctul acestuia, Iurie Volceanov. Rețeaua organizată de moldoveanul Vasile Iordachi avea chiar și un informator de la poliția de frontieră română, ofițerul Valentin Badiu, cel care îi anunța pe membrii rețelei cu privire la eventualele controale de pe fâșie, dar și despre anchetele derulate de procurorii DNA. Vasile Iordachi a încercat să-l corupă pe șeful Punctului de Frontiera Berezeni, Ionel Lascu, pentru ca acesta să permită transportul unor importante cantități de țigări de contrabandă. Lascu și-a anunțat superiorii cu privire la tentativa de mituire, ulterior fiind făcute mai multe capturi importante de țigări. După ce Badiu și-a exprimat față de șeful grupării, Vasile Iordachi, bănuiala că Lascu ar fi „trădat”, comisarul de la Berezeni a primit mai multe amenințări din partea grupării infracționale, făcute inclusiv la adresa familiei sale. În urma denunțului lui Ionel Lascu, dar și a activității de supraveghere efectuate de procurorii DNA în colaborare cu SRI, membrii grupării au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv. Ulterior, după aproape un an de la arestare, spre finalul procesului derulat la Tribunalul Vaslui, judecătorii au considerat că o parte dintre cei arestați preventiv pot fi judecați în stare de control judiciar sau arest la domiciliu. La sfârșitul lunii mai au fost date sentințele, cea mai aspră condamnare fiind aplicată liderului grupării, Vasile Iordachi – opt ani și două luni de închisoare. Acesta a contestat la instanța superioară, Curtea de Apel Iași, pedeapsa primită. Înainte însă de a începe procesul, Iordachi, care avea domiciliu ales în Bârlad, nu s-a mai prezentat la poliție potrivit programului, astfel că a fost dat în urmărire internațională. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă. În cazul în care va fi găsit, acesta va intra direct după gratii, în arest preventiv, cel puțin până la pronunțarea sentinței.
Nu este primul caz în care un infractor condamnat în primă instanță de judecătorii Tribunalului Vaslui se sustrag executării unei pedepse înaintea pronunțării instanței superioare, hotărâre ce este definitivă și trebui pusă de îndată în executare. Este cazul proxenetului Viorel Rusu, acuzat, alături de un cunoscut al lumii interlope de trafic de minore. Rusu a fost condamnat în primă instanță la o pedeapsă de 10 ani de închisoare, sentință pe care acesta a contestat-o. Pentru că Rusu mai era implicat într-un alt dosar, cel al „fetițelor pentru fotbaliști” tot de proxenetism și trafic de minori, acesta a profitat de faptul că era judecat în stare de libertate sub control judiciar și a fugit din țară, fiind dat în urmărire internațională. În aceste condiții, decizia magistraților Judecătoriei Vaslui de a impune arestarea preventivă a celor șapte tineri de la Văleni condamnați în primă instanță la ani grei de închisoare pentru că au violat o elevă în vârstă de 18 ani capătă tot mai mult sens. Ce ar fi fost, în condițiile în care, pe plan național, s-a format un adevărat curent de opinie publică cu privire la fapta celor șapte tineri violatori, ca aceștia să rămână liberi, sub control judiciar, până la pronunțarea unei decizii definitive și în acest timp unii dintre ei să fugă în străinătate?