Est News

Credite pentru agricultori

de Marian Mocanu
În condițiile unui an agricol dezastruos, în care fermierii primesc bani puțini în schimbul producțiile și așa mici din cauza secetei, singura speranță pentru pregătirea unui nou an agricol rămâne pentru mulți accesarea de credite. Aceste credite sunt garantate prin subvențiile pe care agricultorii le au de primit în contul cererilor depuse în acest an. La nivelul județului Vaslui 131 de fermieri, care lucrează împreună o suprafață agricolă de peste 20.000 ha, au solicitat la APIA adeverințe din care să rezulte că beneficiarii au depus cereri unice de plată pentru schemele de plăți directe pentru anul 2015. În ceea ce privește avansurile din subvenții acordate fermierilor care au depus cereri în acest scop, acestea vor fi acordate după finalizarea de către APIA a acțiunilor de control, cel mai probabil începând din luna noiembrie. Până acum, APIA a finalizat verificările doar la 55% din exploatațiile cuprinse în eșantionul de control.
Anul agricol 2015 a fost extrem de slab, în principal din cauza lipsei precipitațiilor. Mulți dintre agricultori au probleme fie în ceea ce privește înființarea culturilor sau pregătirea terenurilor pentru noul an agricol, fie, în cazul crescătorilor de animale, cu asigurarea hranei animalelor pe timp de iarnă. Asta și pentru că, deși producțiile obținute sunt substanțial mai mici față de cele de anul trecut, prețurile de vânzare a roadelor este și el foarte mic. În aceste condiții, până la plata subvențiilor în agricultură, fermierii pot accesa credite agricole, garantate prin banii ce urmează a fi primiți în cadrul schemelor de plăți directe. În acest scop, Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură a încheiat, încă din luna august, convenții cu mai multe bănci comerciale, care să acorde credite agricole garantate de stat, prin Fondul Național de Garantare. Valoarea creditului ce poate fi accesat de un fermieri este de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS și Plății redistributive, respectiv 72,69 euro/hectar pentru SAPS și 5,00 euro/hectar pentru primele 5 ha și de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 ha pentru Plata redistributivă. Pentru a accesa aceste credite pentru finanțarea activităților curente, solicitanții trebuie să prezinte o adeverință eliberată de APIA, adeverință prin care se confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea unică de plată pentru schemele de plăți directe pentru anul 2015. De asemenea, în adeverință se menționează suprafața determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS și plății redistributive și faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Fermierii selectați la controlul pe teren pot beneficia de această adeverință numai după finalizarea acestor controale. Până la data de 21 octombrie 2015, APIA – Centrul Județean Vaslui a eliberat 131 adeverințe pentru suprafața de 20.050 ha.
În ceea ce privește avansurile ce se acordă fermierilor care au depus în această primăvară cereri unice de plată, acestea se vor acorda după finalizarea controalelor de către APIA. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Vaslui desfășoară în această perioadă controlul pe teren la fermierii care au depus cerere unică de plată în acest an, pentru a stabili dacă există concordanță între declarații și datele identificate pe teren.
Acțiunile de control clasic vor fi făcute la 132 de ferme, verificările prin teledetecție vizează 855 exploatații, iar pentru respectarea condițiilor de ecocondiționalitate vor fi verificați 138 fermieri. Suprafața totală controlată este de 115.922 hectare de teren agricol, cuprinzând 18.902 parcele. Până în acest moment, controlul s-a efectuat la 55% din fermierii eșantionați la control clasic. În aceste condiții, aceste avansuri vor ajunge în conturile fermierilor care au solicitat acest lucru, posibil începând cu a doua parte a lunii noiembrie.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version