Est News

Asociații de servicii sociale, înființate în județul Vaslui

de Marian Mocanu

În județul Vaslui au luat ființă patru asociații de servicii sociale, la Crasna, comuna Albești, la Tătărăni, Pogana și Gârceni, care au drept principală activitate furnizarea de asistență maternală și de îngrijire a persoanelor vârstnice. În cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene au fost identificate, calificate și angajate persoane care vor furniza aceste servicii sociale. În perioada următoare, după finalizarea proiectului, aceste asociații vor încheia convenții cu DGASPC pentru a prelua o parte din servicii. La centrul din Crasna sunt deja angajate 5 persoane calificate cu experiență. Îngrijirea persoanelor vârstnice se va face contracost, dar la un preț pe care beneficiarii din mediul rural să și-l permită.

Dat fiind numărul foarte mare de persoane, în special copii provenind din familii dezorganizate, aflate în dificultate și care au nevoie de asistență, în ultima perioadă se încearcă externalizarea unor servicii de asistență maternală către organisme private. Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au o structură organizatorică foarte bine pusă la punct, dar care din cauza numărului foarte mare de cazuri aflate în atenție are probleme cu monitorizarea asistenților maternali care-și desfășoară activitatea. În consecință, au fost înființate organizații profesionale private nonprofit care să preia servicii, în special de asistență maternală și să ofere și eventuale servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice. În județul Vaslui au fost înființate patru astfel de asociații, organizate conform Legii serviciilor sociale, în Albești, Tătărăni, Pogana și Gârceni. Acestea au fost selectate pentru a fi parte dintr-un proiect european, implementat de Colegiul Național al Asistenților Sociali „Dezvoltarea serviciilor sociale ca structuri de economie socială în regiunile Nord Est și Sud Vest”. În cadrul acestui proiect, au fost selectate 52 de femei care au fost calificate în meseriile de asistenți sociali, îngrijitori la domiciliu și manageri ale asociațiilor de servicii sociale.  29 dintre acestea au fost deja angajate: 21 asistente maternale, două îngrijitoare la domiciliu și șase pe post de manager.

Mai mult, asociațiile participante la proiect, din care patru din Vaslui, iar două din Mehedinți și Gorj, au primit fonduri pentru a asigura asistență maternală unor copii aflați în nevoie. Este cazul Asociației Servicilor Sociale din satul Crasna, comuna Albești unde au fost deja angajate cinci asistente maternale. Miercuri, această asociație a avut conferința de inaugurare a activității din cadrul proiectului, ocazie cu care au fost prezentate avantajele oferirii de astfel de servicii de asistență socială de către entități care au drept scop, conform statutului „promovarea și dezvoltarea de servicii sociale și de asistență socială, asistență maternală și seniorială prin implementarea unor programe proiecte și activități pentru ameliorarea și dezvoltarea armonioasă a capacităților fizice și intelectuale ale copiilor, îmbunătățirea calității vieții, a stării de sănătate și a capacităților intelectuale ale vârstnicilor”. Tot în cadrul proiectului, a fost identificat și modernizat un sediu unde asociația să-și desfășoare activitatea atât cea administrativă cât și de asistență maternală fără cazare a copiilor, atunci când situația o impune. „Economia socială, ca și concept, se situează între sectorul public, a căror servicii sunt bazate pe egalitate și sectorul privat, unde scopul este profitul și eficiența. Acest concept, de economie socială, are drept principiu reciprocitatea și solidaritatea, iar aceste asociații nou înființate au rolul de a lucra în folosul comunității, și, pe de o parte, sunt nonprofit, pe de altă parte au posibilitatea ca pentru finanțarea activității să-și înființeze propriile societăți comerciale, separat de activitatea socială. Preluarea de către astfel de organizații, de tipul Asociațiilor Serviciilor Sociale locale a serviciilor maternale sau senioriale este promovată foarte intens de Uniunea Europeană, ca o alternativă la serviciile oferite de instituțiile statului. După finalizarea proiectului, vom încerca subcontractarea de la DGASPC de servicii maternale, având drept atuuri un preț al acestora dacă nu mai mic, atunci cel puțin egal, la o calitate mult mai bună. Ca să înțelegeți, în afara faptului că angajatele noastre au experiență în îngrijirea copiilor proveniți din medii cu probleme, față de monitorizarea acestora care, la DGASPC se face lunar, la noi se va face permanent, având posibilitatea de a interveni imediat în caz de nevoie”, a explicat Viorel Iulian Vlad, managerul de proiect din cadrul Asociației Serviciilor Sociale Crasna.

„Este un câștig și pentru persoanele aflate în nevoie, în special pentru copii”

În ceea ce privește îngrijirea persoanelor vârstnice, acesta se va face contracost, dar la un preț pe care beneficiarii din mediul rural să și-l permită. Inițiativa a fost salutată de Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui, prezent la conferință: Consider că este bine venit și de bun augur aceste inițiative pentru că astfel va crește calitatea serviciilor oferite și apropierea de persoanele vulnerabile, cu atât mai mult cu cât aceste asociații își desfășoară activitatea chiar în mijlocul lor. Aceste servicii vin să completeze și să sprijine activitatea autorităților publice locale, dar și a instituției specializate, DGASPC!”.

„Este un câștig și pentru persoanele aflate în nevoie, în special pentru copiii care au nevoie de asistență maternală, dar și pentru noi, ca instituție. Calitatea serviciilor va fi una foarte bună, dat fiind faptul că asistenții maternali vor fi mult mai îndeaproape monitorizați. DGASPC are o structură foarte întinsă, cu extrem de multe solicitări, iar apariția acestor asociații de servicii sociale este benefică, cu atât mai mult cu cât se înscrie pe linia trasată de organismele europene în ceea ce privește protecția persoanelor aflate în dificultate. Urmează să apară și cadrul legal care să permită contractarea serviciilor sociale către asociații sau ONG-uri care ar putea prelua asistența maternală. Deja, în județul Vaslui, în afara celor patru asociații proaspăt înființate, mai sunt alte șase organizații care au deja experiență în asistența maternală și au contracte de preluare a acestor servicii cu autoritățile publice locale”, a declarat și Beatrice Vlad, directoare adjunctă a DGASPC Vaslui.

Exit mobile version