de Marian Mocanu
După mai mulți ani de întrerupere se va relua tradiția Festivalului Viei și Vinului Vaslui, eveniment care, cândva, era înscris în calendarul național al acestor tip de manifestări. În afara producătorilor de vin recunoscuți din județul Vaslui și-au anunțat participarea și crame din Iași, Vrancea, Buzău, Târnave ori Republica Moldova, dar și producători de produse tradiționale din carne sau patiserie. Vasluienii sunt invitați în perioada 6 – 8 noiembrie, în Piața civică atât pentru a lua parte la degustări de vinuri sau întâlniri de lucru, ci și la concertele artistice.
În organizarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Primăriei, Consiliului Județean și a Centrului Culturii Tradiționale Vaslui, în perioada 6 – 8 octombrie, în Centrul Civic a Municipiului Vaslui va avea loc Festivalul Viei și Vinului. Până prin anii ’90, acțiunea era de tradiție pentru Vaslui, cu atât mai mult cu cât municipiul nu doar că se află în centrul unei zone viticole recunoscută pentru calitatea vinurilor, dar era, prin produsele fostei Vascovin, un reper din acest punct de vedere pe harta țării.
„Este o necesitate să reînviem ceea ce a fost bun, iar acest Festival al Viei și Vinului Vaslui s-a bucurat de aprecieri foarte bune la nivel național și internațional. Trebuie reînnodată tradiția de a găzdui astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât județul Vaslui a devenit cunoscut mai ales ca fiind unul agricol, iar noi avem datoria de a ne promova produsele. Este foarte greu ca după o pauză de 20 de ani să reînvii această manifestare, însă de anul viitor sperăm ca festivalul să reintre în agenda națională, odată cu colaborarea cu Asociația Oenologilor din România”, ne-a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, inițiatorul festivalului.
El a a mai spus că s-au primit confirmări de participare atât din partea producătorilor recunoscuți de vin vasluieni, dar și din partea unor crame din Iași, Vrancea, Buzău, Târnave ori Republica Moldova. În plus, vor fi standuri ale producătorilor de produse de patiserie, o zonă de meșteșuguri populare legate de activitatea de creștere a viței de vie și producere a vinului, dar și standuri ale producătorilor de butași ori îngrășăminte bio. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor avea loc degustări de vinuri și produse culinare tradiționale, întâlniri de lucru cu viticultorii și specialiști în domeniu, dar și mai multe spectacole de muzică și dansuri populare.
„Trebuie apreciată implicarea municipalității și a conducerii județului, care s-au implicat în mod deosebit în organizarea festivalului. Avem promisiunea ca, odată cu finalizarea Casei Artelor, începând de anii viitori, să avem acolo și un spațiu de prezentare a produselor viticole. Subliniez încă odată, trebuie ca, cu toții, cetățeni, oameni de afaceri, politicieni, conducători de instituții, să ne implicăm mai mult în promovarea a ceea ce este bun în acest județ, pentru a schimba percepția altora despre vasluieni. Iar acest festival poate fi o astfel de oportunitate!”, a adăugat președintele Ionel Constantin.