de Marian Mocanu
Chiar dacă criza economică și-a spus cuvântul în ceea ce privește economia județului Vaslui, totuși multe dintre firme, conduse de manageri serioși, au reușit nu doar să supraviețuiască, dar chiar să-și dezvolte afacerile. O parte dintre oamenii de afaceri vasluieni și-au văzut munca recunoscută la Topul Firmelor Vaslui, 2014, care a avut loc joi, 29 octombrie. Au fost premiate firmele care au avut bune rezultate în anul financiar 2014, dar și personalități vasluiene care s-au evidențiat prin rezultatele obținute. În afara premierii celor mai destoinici, întâlnirea Topul Firmelor a avut și rolul de a strânge legăturile între oamenii de afaceri, la acest lucru contribuind și recitalul susținut de Maria Buză.
Evenimentul din acest an a avut o dublă semnificație, împlinirea a 150 ani de la înființarea Camerelor de Comerț, Industrie și Agricultură și 25 de ani de la reluarea activității acestor instituții. Aceștia s-au străduit ca organizarea să iasă din tiparele anilor trecuți, nu doar prin numărul mai mare de participanți, ori prin înmânarea de medalii de merit și plachete de excelență, dar și prin organizarea unei petreceri speciale.
„Consider că toți – oameni de afaceri, de cultură, oameni politici, personalități sportive, presa vasluiană – trebuie să facem totul pentru promovarea imaginii acestui județ. Topul Firmelor este doar o modalitate de a recunoaște meritele oamenilor de afaceri care, chiar în condiții fiscale ostile și cu săracele resurse ale acestei zone, reușesc nu doar să supraviețuiască, dar și să-și dezvolte afacerile, ceea ce înseamnă practic locuri de muncă și condiții decente de trai pentru cei mai mulți dintre vasluieni. Nu mai puțin de 30 de firme vasluiene au fost nominalizate pe primele zece poziții ale Topului Național a Firmelor întocmit de Camera Națională de Comerț, Industrie și Agricultură. Acest lucru spune foarte mult despre seriozitatea oamenilor de pe aceste meleaguri”, a declarat Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui.
În acest an, din totalul de 4.547 societăți vasluiene care îndeplineau, în anul 2014, criteriile pentru a fi selectate în Topul Firmelor, 1.356 au trecut și de selecția făcută, pe baza criteriilor de competență, de Ministerul Finanțelor, astfel că, la final, au fost evidențiate în cadru oficial, circa 400 societăți economice din cele mai importante șase domenii de activitate, și clasificate pe 193 de grupe.
În ceea ce privește principalii exportatori din județ, aceștia nu sunt, cum s-ar crede, din domeniul agricol, ci majoritatea sunt din domeniul confecțiilor textile, excepție făcând SC Rulmenîi SA care, și în acest an, s-a menținut în top.
Au obîinut trofeul CCIA Vaslui Topul Firmelor 2014, Ilvas, Mopan, Morandi Logistic, Goscom SA și Direcția Silvică Vaslui.
Iată și societățile care au obținut locul I, în funcție de domeniul de activitate și mărimea afacerii: Gaz Est SA, Plantagro-Com SRL Vaslui, Vinicola Averești 2000 SA, Crisoft Design SRL Vaslui, Safir SRL Vaslui, Prod-Cyp Impex SRL Huși, Cantemir SA Huși, Morandi-Com SRL Lipovăț, Vanbet SRL Vaslui, Fleischparty SRL Vaslui, Nirvana SRL Vaslui, Aurocor SRL Vaslui, Sagem SRL Roșiești, Conbetas SRL Vaslui, Viacons Rutier SRL Huși, Electric-Company SA Vaslui.
Mai trebuie spus că petrecerea organizată special în cinstea oamenilor de afaceri vasluieni a avut ca invitat surpriză pe Maria Buză, împreună cu orchestra soțului ei, actrița – cântăreață reușind nu doar să smulgă ropote de aplauze, dar și să creeze un antren special.