de Marian MOCANU
Din cauză că au lipsit de la școală, în decursul celui de-al doilea semestru a anului școlar 2014 – 2015, peste 800 de elevi de la școlile din județul Vaslui au rămas fără alocația de susținere a familiei, altor 953 de elevi fiindu-le diminuat acest drept social. Cu toate că pentru multe familii sărace, alocația de susținere a familiei era cea mai importantă sursă de venit, părinților nu le-a trecut prin cap sa verifice daca odraslele au ajuns la scoala sau bat pietroaiele. Asa se face ca 840.000 de lei, in loc sa intre in buzunarul lor, au facut cale intoarsa la bugetul de stat.
În cel de-al doilea semestru a anului școlar nu mai puțin de un sfert dintre elevii provenind din familii sărace, care beneficiază de alocație de susținere a familiei, au înregistrat absențe. Pentru 822 dintre ei (cu peste 20 de absente), acest lucru a avut repercursiuni: le-a fost sistata plata acestui tip de alocatie.
Altor 905 elevi (care au inregistrat între 10 și 19 absențe nemotivate) le-a fost diminuată cu 20% alocația pentru susținerea familiei, în timp ce 48 de copii au înregistrat exact 20 de absențe nemotivate, aceștia fiind pedepsiți cu diminuarea la jumătate a alocației pentru o perioadă de trei luni.
În total, din cauza diminuării sau suspendării acestor ajutoare, la nivelul județului Vaslui a rămas în bugetul statului suma de aproape 840.000 de lei Agenția Județeană de Plăți și Intervenție Socială, instituția care face plățile acestor ajutoare sociale, întocmește aceste situații de două ori pe an, în lunile februarie și august, la sfârșitul fiecărui semestru școlar, iar cand este cazul sistează sau diminuează aceste alocații.
Alocația pentru sustinerea familiei se acordă în condițiile în care familiile care au în întreținere copii, realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 de lei. In plus, nu trebuie sa detina: alte locuințe in afara celei de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește 2.500 euro.
Familiile beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ și nu înregistrează absențe nemotivate care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare. Cuantumul alocației este este cuprins între 75 de lei, în cazul familiilor biparentale cu un singur copil și un venit cuprins între 201 și 530 de lei, și 428 lei/lunar/familie, pentru familiile monoparentale cu patru sau mai mulți copii și un venit lunar mai mic de 200 lei.
Dat fiind faptul că, pentru multe astfel de familii sărace, în special din mediul rural, alocația pentru susținerea familiei este, de multe ori, una dintre cele mai importante surse de venit, se observă, de la an la an, scăderea numărului de copii care înregisterează absențe nemotivate care ar putea duce la diminuarea sau suspendarea acestui drept. Astfel, daca in iulie anul trecut absenteismul la scoala era de 29,34%, in iulie anul acesta, a scazut cu doua procente.