Est News

Motivele din spatele pedepsei primite de șefa doctorițelor șpăgare

de Marian MOCANU
 
Gabriela Rusu, șefa doctorilor ginecologi din Spitalul Județean de Urgență Vaslui acuzați de luare de mită și alte fapte de corupție, a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare și efectuarea a 91 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, timp de doi ani, în afara altor restricții, doctorița nu are voie să calce în spital! Judecătorul care a dat sentința a finalizat de redactat motivarea deciziei. Motivarea face referire nu doar la faptul că Gabriela Rusu și-a recunoscut vina și a achitat integral prejudiciul în sumă de aproape 33 de mii de lei, ci și la conduita și comportamentul ireproșabil a doctoriței. Odată cu comunicarea motivării sentinței, procurorii pot contesta decizia judecătorilor vasluieni la instanța superioară.
Pe 20 octombrie, Tribunalul Vaslui a dat o primă sentință în dosarul doctorițelor șpăgare de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui care cereau bani de la paciente pentru a-și îndeplini obligațiile de medic. Gabriela Rusu, șefa Secției de Ginecologie și superiorul celor trei medici acuzați de luare de mită și alte fapte de corupție a fost condamnată la o pedepasă de un an de închisoare cu suspendarea executării.
În plus, medicul, care a fost acuzat de abuz în servicu, va trebui să presteze 91 de zile de muncă în folosul comunității. Poate cea mai grea prevedere din sentință pentru doctorița Rusu o reprezintă interzicerea, timp de doi ani, a unor drepturi, printre care și acela de a nu intra în Spitalul Județean de Urgență Vaslui, instituție unde lucrează de peste 20 de ani.
Chiar dacă faptele puse în seama fostului șef de secție nu se apropie de gravitatea celor de care sunt acuzați subalternii săi, ea fiind acuzată de neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor serviciu, pedeapsa primită este una foarte blândă. Asta, cu atât mai mult cu cât nimic nu o oprește să-și desfășoare în continuare activitatea de medic ginecolog la cabinetul particular propriu.
Iată și motivarea sentinței: „Probele enumerate în rechizitoriu și analizate de instanța de judecată indică faptul că inculpata nu și-a îndeplinit obligațiile de serviciu, în calitate de șef secție Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, prin neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor sale de serviciu, cauzând astfel,  prejudicii părților civile constituite în cauză Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui. Această neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu s-a făcut cu intenție indirectă, de inculpata, aceasta neurmărind  producerea  acestor prejudicii (dovadă fiind și achitarea  integrală a acestora, însă acceptându-le tacit, deși putea prevedea clar și în concret acest lucru. Experiența sa profesională de necontestat (dovedită prin caracterizările depuse, în circumstanțiere la dosarul cauzei), trebuie să se transpună și în activitatea managerială în calitate de șef secție de peste 2 decenii, în același loc de muncă și pe aceeași funcție. Din caracterizările depuse, rezultă că aceasta a avut o activitate  îndelungată în profesia de medic cu rezultate foarte bune pe plan medical, fiind și doctor în medicină, deci cu o pregătire științifică de un nivel superior foarte înalt. Inculpata a recunoscut și regretat faptele comise, recuperând integral prejudiciul cauzat celor 2  părți civile constituite în cauză, în cursul cercetării judecătorești. Instanța va  aprecia că prin suspendarea executării pedepsei închisorii și a interzicerii unor drepturi ca pedepse accesorii și complementare se va putea corecta pe viitor comportamentul acestei inculpate, ca să nu mai intre în conflict cu legea penală. Nu sunt date, care să ducă la temerea că inculpata va comite din nou, cu intenție alte infracțiuni de același gen sau că se va sustrage cu rea credință de la obligațiile impuse prin prezenta sentință penală sau nu va respecta minusurile de supraveghere, impuse pe durata termenului de supraveghere, care are o durată mică”.
Avocații șpăgarilor trag de timp cu disperare
Dacă Gabriela Rusu și-a recunoscut acuzațiile, ceilalți trei medici inculpați în dosar, Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu, în ciuda faptului că erau filați de multă vreme de oamenii legii, se consideră nevinovați.
În cazul lor, procesul continuă la Tribunalul Vaslui. Avocații lor se dau peste cap să tragă de timp. La ultimul termen au venit cu pretenția ca cei 150 de martori care au fost, deja audiați, să fie reaudiați. Și nu oricum, ci cât mai rar cu putință. Mai mult, după audierea tuturor martorilor din lucrări, avocații și-au rezervat dreptul de a propune și alte probe în apărare, inclusiv audierea și contestarea înregistrărilor audio – video și a celor telefonice făcută de procurorii DNA.
Reamintim cititorilor că cei trei doctori ginecologi din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu, au fost ridicați de procurorii DNA chiar de la cabinetele din cadrul spitalului în care profesau. Ulterior, Doina Andrei și Simona Botez au fost arestate preventiv timp de aproape jumătate de an, ele fiind în acest moment plasate în arest la domiciliu, în timp ce Adrian Tănăsescu, care era în atenția procurorilor de mai mult timp, a fost cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Simona Botez este acuzată de 14 infracțiuni de luare de mită, patru de fals intelectual și trei întreruperi ilegale de sarcină, medicul Adrian Tănăsescu este acuzat de 10 infracțiuni de luare de mită, iar doctorița Doina Andrei este acuzată de 25 infracțiuni de luare de mită, patru de fals intelectual, trei întreruperi ilegale de sarcină și o infracțiune de sustragere de înscrisuri, la ea acasă fiind găsite fișele pacientelor care i-au dat diverse sume de bani.

Exit mobile version