Est News

Spitalul „Beldiman” face eforturi să supraviețuiască

 de Mihaela NICULESCU

Experiența ultimilor ani a demonstrat, iar pacienții au simțit pe propria piele, că sumele contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt insuficiente, așa că spitalul bârlădean trebuie să realizeze venituri proprii sau să presteze servicii peste valoarea contractată.

Anul acesta, Spitalul de urgență „Elena Beldiman” a reușit să strângă până acum 4.000.000 de lei din anumite servicii prestate pacienților, peste valoarea contractului, aproximativ atât cât reprezintă, de exemplu, bugetul spitalului pe luna noiembrie.

„În 2015, Spitalul „Elena Beldiman” a realizat, cu excepția lunii septembrie, toți indicatorii în funcție de care CJAS asigură finanțarea instituției noastre”, a declarat Angela Chirilă, managerul spitalului bârlădean.

Realizarea acestor indicatori este absolut necesară pentru ca spitalul să poată obține bugetul contractat. Orice sincopă în realizarea unor indicatori înseamnă un minus la buget și implicit declanșarea unei sarabande de dezechilibre – de la plata utilităților, la slaba aprovizionare cu medicamente, materiale, etc.

Spitalul „Elena Beldiman” a primit luna aceasta 676.000 de lei, contravaloarea majorării, de la 1 octombrie, cu 25% a salariilor. Suma pe care spitalul o cheltuiește cu salariile este 3.500.000 de lei lunar, bani care vor fi alocați de CJAS, indiferent dacă sunt respectați, sau nu, indicatorii, pentru că destinația lor este precisă. Un calcul simplu arată că 90% din bugetul spitalului reprezintă fondul de salarii și că, în realitate, ar însemna și mai mult dacă spitalul ar angaja tot personalul de care are nevoie.

Exit mobile version