de Marian MOCANU
În primele zece luni a acestui an, lucrătorii Serviciului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” și cei ai Serviciilor Voluntare ori Private Locale au intervenit în numai puțin de 7.373 evenimente, cele mai multe, 90%, fiind pentru asigurarea asistenței medicale de urgență. Pompierii au stins nu mai puțin de 284 focuri, cu 14% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Nu mai puțin de 7 persoane au fost salvate din incendii în acest an, alte 80 fiind salvate din alte evenimente. Valoarea bunurile distruse în incendii depășește trei milioane de lei, în timp ce a celor protejate de pompieri este de peste 11 ori mai mare.
În perioada ianuarie – octombrie 2015, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui și serviciile voluntare sau private pentru situații de urgență au fost alertate și au interveni la 7.373 evenimente. Comparativ cu perioada similară a anului precedent în perioada analizată, se constată o scădere la numărul situațiilor de urgență cu 15%. Cele mai multe cazuri în care au fost alertați lucrătorii ISU se referă la situații medicale de urgență, respectiv 90% din solicitări. Față de anul trecut, numărul solicitărilor de situații medicale de urgență a fost mai mic cu 17%, dar chiar și așa, media a fost de 25 de solicitări zilnice. În 12 cazuri de accidente grave, a fost nevoie de descarcerarea victimelor. În schimb, a crescut numărul incendiilor, în acest an producându-se nu mai puțin de 284 de astfel de evenimente, cu 14% mai multe decât anul trecut, la care se adaugă alte 102 incendii de vegetație uscată stinse de pompieri. Au fost și un număr de 20 de alarme false, făcute de așa ziși glumeți care nu înțeleg faptul că, în timpul cât pompierii se deplasează la aceste alarme, în altă parte ar putea avea loc un eveniment ce ar putea pune în pericol vieți omenești.
Pe timpul situațiilor de urgență au fost salvate 87 persoane – din care 8 copii, 344 animale și 110 păsări. Dintre persoanele salvate, 7 au fost din diverse din incendii. Valoarea bunurile distruse în incendii depășește trei milioane de lei, în timp ce a celor protejate de pompieri este de peste 11 ori mai mare. În primele 10 luni din 2015 echipajele SMURD au fost solicitate de 6.650 ori. În cele mai multe cazuri, respectiv 5.658, s-a intervenit cu ambulanțele obișnuite, în timp ce în 978 cazuri mai grave a fost nevoie de intervenția echipajului de Terapie Intensivă Mobilă. În medie, medicii SMURD au avut circa 22 solicitări zilnice. În total, au fost asistate nu mai puțin de 6.671 persoane, din care 945 de copii. În cazul a 271 de persoane asistate, acestea erau inconștiente. În total, 6.315 persoane au fost transportate la spital, 162 au rămas la domicilii, și în 72 de cazuri intervenția medicilor a fost tardivă, persoanele decedând. În alte 37 de cazuri grave a fost nevoie de transportarea persoanelor cu elicopterul către unități spitalicești din Iași.