de Marian MOCANU
Un judecător vasluian ar putea fi cercetat de Inspecția judiciară a Consiliului Superior al magistraturii în urma unei plângeri făcute de Asociația pentru Implementarea Democrației. Magistratul a motivat refuzul cererii de acordare de ajutor judiciar unei femei pe motiv că aceasta, fiind ospătăriță, mai are din bacșișuri și alte surse nedeclarate de venit. Practic, judecătorul a legalizat astfel oficial bacșișul la ospătari și dând vina pe legile în vigoare, a condamnat o femeie și copilul ei la un trai cu doar 15 lei/lunar.
Într-un comunicat publicat de Asociația pentru Implementarea Democrației se precizeză faptul că a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la magistrații de la Judecătoria Vaslui care au refuzat să acorde ajutor judiciar pe motiv că petenta, care lucrează ca ospătar, mai are din bacșișuri și alte surse nedeclarate de venit. Acest ajutor judiciar se acordă persoanelor cu venituri modeste fie pentru scutirea de plata taxei de timbru judiciar fie prin acordarea unui apărător din oficiu, în cazul în care sunt acționate în instanță. O femeie din Vaslui a solicitat, invocând ajutorul public judiciar, scutirea de la plata taxei de timbru judiciar, pe motiv că veniturile lunare pe care le are sunt în cuantum de 777 de lei și are în întreținere un copil minor. Solicitarea a fost respinsă de Judecătoria Vaslui, motivând că veniturile pe membru de familie declarate de femeie sunt cu 88 de lei mai mult decât limita prevăzută de lege pentru scutirea de la plata taxei judiciare. Judecătoria a dispus reducerea taxei de timbru cu 50% și au stabilit ca suma să fie plătită în 15 rate lunare.
Femeia a înaintat o nouă cerere în instanță prin care a solicitat reexaminarea cererii privind acordarea ajutorului public judiciar, dorind o eșalonare a ratelor pe termen mai lung și arătând că, în urma plății, chiar în rate, a contravalorii timbrului judiciar, ar trebui să supraviețuiască împreună cu fetița ei cu doar 15 lei/lună. Magistrații Judecătoriei Vaslui au respins cererea, motivând în hotărârea judecătorească că: „Având în vedere ocupația reclamantei, respectiv aceea de ospătar, instanța PREZUMĂ că aceasta beneficiază și de alte venituri decât cele declarate, acest aspect fiind de notorietate. Este evident că plata ratei stabilite va îngreuna situația economică a familiei, însă nu până la limita prevăzută de lege”.
Practic, prin această motivare, care a condamnat o femeie la sărăcie lucie, judecătorii au legalizat efectiv bacșișul, chiar nedeclarat.
„Considerăm inacceptabilă luarea unei hotărâri de către o instanță de judecată din România în baza unei presupuneri, a unei estimări și solicităm, astfel, Consiliului Superior al Magistraturii să se aplece asupra procedurilor și a deciziilor pronunțate, să verifice legalitatea acestora și să ne transmită un răspuns cu privire la acest nou caz. De asemenea, AID consideră lipsă de profesionalism și cunoștințe juridice, dar și cinism, pe de o parte, invocarea unor plăți informale nedeclarate legal, neînregistrate legal, la baza căreia nu a existat nicio expertiză comandată de magistrat, iar, pe de altă parte, prezumarea greutății situației economice a unei familii până la limita prevăzută de lege. În cazul descris, în măsura în care cele prezentate se confirmă, avem de-a face atât cu încălcarea în mod grav a ambelor principii de drept prin necunoașterea legii și «legalizarea» unor plăți informale de către magistrați, cât și cu o lipsă gravă de umanitate față de justițiabil prin formulări diabolice în care magistrații presupun care e limita unei situații economice grele a unei familii”, se arată în comunicatul AID.
Nu este pentru prima dată când o asociație nonguvernamentală sesizează Consiliului Superior al Magistraturii reclamând felul în care unii judecători împart dreptatea. Cel mai recent caz este cel al violatorilor din Văleni, eliberați din arest preventiv în luna aprilie, în ciuda gravei fapte de care erau acuzați. În acel caz, atât judecătorii, cât și procurorul care nu a contestat decizia acestora, au fost exonerați de orice acuzații de către Inspecția Judiciară.