de Marian MOCANU
Peste o sută de crescători de oi din județul Vaslui, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine Ovis Mold, vor fi prezenți la protestele de azi din fața guvernului. Revendicărilor acestora sunt legate de actele normative apărute în ultima perioadă, care ar putea influiența negativ activitatea lor. Este vorba de Legea Vânătorii, prin care se interzice pășunatul după data de 6 decembrie, Legea câinilor de turmă, prin care se limitează numărul câinilor ciobanilor, dar și alte revendicări cu impact direct asupra oieritului.
Cu toate că, cel puțin la nivel declarativ, agricultura este una din principalele ramuri a economiei românești, unele acte normative, apărute în ultima perioadă, în loc să ajute la dezvoltarea ei, dimpotrivă, pun piedici fermierilor. Primii care vor manifesta împotriva acestei stări sunt crescătorii de ovine, care vor avea astăzi un miting de protest în fața Guvernului României, la care vor participa și peste o sută de oieri din județul Vaslui.
Astfel, asociația Crescătorilor de Ovine Ovis Mold dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la dificultățile pe care acest sector al agriculturii le va avea începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări.
„În principal, protestăm împotriva Legii Fondului Cinegetic, conform căreia se interzice pășunatul după data de 6 decembrie, în beneficiul vânătorilor, mulți dintre ei oameni politici. Prin aceeași lege, fondurile de vânătoare se fac efectiv stăpâne peste pășuni sau terenuri agricole, fermierii neavând voie nu doar să îngrădească aceste terenuri, ci și a acționa pentru a limita pagubele produse de animalele sălbatice. Mai este și Legea câinilor de turmă, cu care nu suntem în nici un caz de acord. Limitarea câinilor ciobănești la unul, pentru zona de șes, doi, la deal și trei la munte, pentru fiecare turmă de oi, nu doar că ne va îngreuna foarte mult activitatea, dar ne va lăsa fără apărare împotriva sălbăticiunilor. Mai mult, sunt sigur că, dând mână liberă vânătorilor să ne împuște câinii de turmă «în cazul în care depășesc numărul prevăzut de lege» va genera multe abuzuri din partea acestora. Mai avem și alte revendicări, cum ar fi cea ca subvențiile pe suprafață pentru islazuri să se acorde direct utilizatorilor și nu asociațiilor agricole. În județ, avem două situații, la Muntenii de Sus și la Vaslui, unde islazurile nu au fost date în concesiune, ci prin contract, astfel că nu au beneficiat de subvenții nici primăriile respective și nici oierii. O altă revendicare se referă la serviciile medicilor veterinari. Crescătorii de animale ar trebui să nu mai fie obligați să apeleze doar la serviciile medicilor veterinari din circumscripția de care aparțin, ci, ca orice persoană fizică din România, să-și poată alege prestatorul de servicii veterinare. Eu, ca și crescător de animale, doresc să fac contract cu cel mai bun medic veterinar, pentru a fi sigur de sănătatea turmelor!”, ne-a declarat Ion Agafiței, președintele Ovis Mold Vaslui.
Este posibil ca acest miting să fie doar primul din seria de proteste anunțate de sindicatele și asociațiile din agricultură, dat fiind faptul că, prin proiectul de buget pentru anul 2016, fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii vor fi pe jumătate față de acest an!