de Marian Mocanu
Mai mulți primari vasluieni sunt nemulțumiți de o prevedere a Noului Cod Fiscal, care pune pe primul loc încasarea amenzilor în detrimentul taxelor și impozitelor locale. În aceste condiții, spun ei, le este imposibilă o estimare a încasărilor la bugetul de anul viitor, pentru că nu știu cu cât vor scădea încasările și ce bani vor avea pentru investiții.
O reglementare din noul Cod Fiscal stipulează că cetățenii care au amenzi neplătite nu pot achita taxele și impozitele locale. Acest lucru va avea repercursiuni asupra încasărilor la bugetele locale de anul viitor, știut fiind faptul că deși au amenzi neplătite, mulți cetățeni sunt în schimb foarte buni platnici în ceea ce privește obligațiile către bugetul de stat.
Mai mulți primari din județul Vaslui și-au exprimat nemulțumirea față de aceste prevederi a Codului fiscal, care, în opinia lor, va reduce cu minim 10 – 15% încasările la bugetul local. În consecință, se vor reduce și sumele primite de la bugetul de stat, algoritmul după care se face repartizarea acestor sume ținând cont de procentul de încasări la bugetul local.
„Oamenii sunt conștiincioși când vine vorba de plata taxelor și impozitelor locale, nu același lucru se poate spune când este vorba de amenzile adunate în decursul mai multor ani. Avem în sat oameni care au amenzi de câte 20.000 de lei, luate pentru diverse abateri, pentru încălcarea unor reguli de circulație ori că au transportat ilegal material lemnos. Vă dați seama, nu au posibilitatea să achite aceste amenzi, chiar dacă își vând casa sau animalele din curte. În aceste cazuri, nu avem bază legală să le încasăm taxele și impozitele locale, potrivit noului Cod Fiscal, vor fi poate câțiva care vor reuși acest lucru. Știți ce înseamnă acest lucru? Cei care au amenzi nu vor mai putea plăti nici impozitele și taxele locale și vor adăuga și penalități, din această cauză. Se va intra într-un cerc vicios, se vor acumula obligațiile de plată, pe de o parte, iar bugetul comunei va avea de suferit, pe de altă parte. Și atunci de unde investiții noi?”, era de părere un primar din județul Vaslui.
Situația este mai gravă la nivelul municipiului Vaslui, unde amenzile neplătite însumează circa nouă milioane de lei. Mulți dintre cei care figurează cu debite din cauza amenzilor neplătite sunt plecați de multă vreme din oraș, însă au proprietăți, case, apartamente sau terenuri, pentru care, prin apropiați, își achită conștiincioși obligațiile cetățenești. Datorită noilor reglementări este posibil ca, de anul viitor, procentul de încasare a taxelor și impozitelor locale, până acum de circa 95 – 96%, printre cele mai mari din țară, să fie mult mai mic, cu repercursiuni asupra întregului buget a municipiului Vaslui.