de Marian Mocanu
Actualii guvernanți tehnocrați au redus la jumătate fondurile destinate agriculturii pentru anul viitor, cu toate că se susține că agricultura este unul din motoarele economiei românești. Mai mult decât atât, cu toate că, de câțiva ani, seceta face ravagii, un amendament prin care se dorea alocarea de la buget a sumei de 500 de milioane lei pentru irigații a fost respins, pentru că reprezentantul ministerului de resort a considerat că nu este nevoie de acești bani.
Oficial, la nivelul județului Vaslui, au fost depuse cereri de ajutor de stat pentru pierderile suferite din cauza secetei pentru mai mult de 54 de mii de hectare, o șesime din întreaga suprafață arabilă a județului Vaslui.
Agricultorii vasluieni așteaptă nu doar acordarea ajutorului de stat pentru pierderile de producție suferite în acest an datorită secetei persistente, dar și luarea unor măsuri concrete pentru evitarea unor astfel de dezastre. Este vorba, în principal, de acordarea de subvenții pentru refacerea infrastructurii de irigații, domeniu care a avut mult de suferit după revoluție. Conform unei situații centralizate de Direcția Pentru Agricultură a Județului Vaslui 7.373 fermieri au anunțat că au suferit pierderi de minim 30% din producție din cauza secetei, pentru o suprafață totală care însumează peste un sfert din întreaga suprafață agricolă a județului. Ulterior, datorită condițiilor impuse de guvern, printre care obligativitatea ca solicitantul de ajutor de stat să aibă atestat de producător agricol, au fost depuse doar 2.450 de astfel de cereri de ajutor de stat, pentru o șesime din suprafață agricolă a județului.
În aceste condiții, dacă nu se alocă bani pentru dezvoltarea agriculturii, este greu de crezut că fermierii români vor ajunge să rivalizeze cu cei din alte state europene, care beneficiază de subvenții mult mai mari.