de Marian Mocanu
La mai bine de un an de când americanii au abandonat perimetrul de la Siliștea – Pungești, scandalul Chevron are încă repercursiuni. Curtea de Apel Brașov a dispus ieri obligarea prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești. În luna octombrie 2013, peste o mie de locuitori ai comunei au semnat un document pentru demiterea primarului Vlasă, considerat un apropiat al companiei ce dorea să exploreze și ulterior să exploateze prin metoda facturării hidraulice gaze de șist în zonă.
Prefectul de la acea vreme, Radu Renga, a tergiversat luarea unei decizii cu privire la cererea cetățenilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului și a declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Pungești de organizare a unui referendum cu privire la problematica gazelor de șist și exploatării hidraulice a acestora. Ulterior, pe motiv că o parte din semnăturile din memorandumul înaintat de locuitorii Pungeștiului nu sunt în regulă, prin ordin de prefect, Radu Renga a respins și cererea locuitorilor de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului.
O organizație nonguvernamentală, „Salvați Bucureștiul”, s-a sesizat și a atacat în instanță acest lucru. După ce a pierdut inițial, la tribunalul Vaslui, ONG-ul a făcut apel și a cerut ca dosarul să fie mutat la o altă instanță decât Curtea de Apel Iași.
Ieri, Curtea de Apel Brașov a dispus obligarea prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești. „Este o decizie istorică pentru democrația din România. Oamenii trebuie să fie conștienți că primarul trebuie să acționeze pentru a rezolva problemele oamenilor și pentru a acționa în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligații, cetățenii au posibilitatea legală de a-l demite”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”. Decizia este definitivă și ar trebui pusă în aplicare imediat de Instituția prefectului Județului Vaslui. Problema este că, până se scrie motivarea sentinței și se comunică către prefectură, s-ar putea ca organizarea referendumului să nu mai fie posibilă. Legea electorală nu permite organizarea de alegeri locale în timp de mai puțin de șase luni până la alegerile locale obișnuite, programate a avea loc la jumătatea anului viitor! Totuși, Instituția prefectului Județului Vaslui va trebui să dea curs sentinței judecătorești. Chiar și în eventualitatea în care, în urma referendumului, primarul Mircia Vlasă ar fi demis, acesta va putea din nou candida pentru funcția de primar, având totuși șanse de a fi ales pentru un al patrulea mandat.