Vasluienii și-au făcut un obicei ca, în perioada premergătoare sărbătorilor, să dea năvală în Republica Moldova pentru a-și face cumpărăturile necesare pentru masa de Crăciun și nu numai. De la celebrele bomboane Bucuria și până la carnea de porc, oamenii trec Prutul și bat drumul până la Chișinău pentru că, pe o parte, produsele sunt mult mai gustoase și mai ecologice, iar pe de altă parte costă mai puțin decât cele din piețele noastre sau de pe rafturile supermarketurilor.
Cel mai dificil pentru vasluienii care aleg să meargă la cumpărături la Chișinău este drumul lung și așteptatul la rând în Vama Albița. De la Vaslui până în capitala Moldovei sunt 170 de kilometri, însă, din Huși, de acolo de unde merg cei mai mulți „în străinătate”, cum le place localnicilor să glumească, sunt cu 50 de kilometri mai puțin. La graniță, lucrurile sunt foarte simple la dus, însă se complică la revenitul în țară. Statul la coadă înseamnă cel puțin o oră, după ce vameșii și polițiștii de frontieră au înăsprit controalele în urma atacurilor teroriste din Franța.
Însă, cel mai mult timp este alocat cumpărăturilor efectiv. Piața, sau mai bine zis zona alocată desfacerii mărfii, este o imensitate, care se întinde pe hectare întregi, unde mii de localnici vând orice, de la produse alimentare de care nu ai mai auzit sau n-ai mai văzut, la becuri, haine și petarde, că tot este sezonul.
Alimentele sunt dintre cele mai diversificate și de la mama de acasă. Găini, prepelițe, rațe, gâște, brânză, smântână, ouă, vin, miez de nucă, conserve de tot felul și chiar pește proaspăt sunt vândute pe trotuar și pe stradă, chiar dacă polițiștii îi mai alungă din când în când. „Prețurile sunt după cum te înțelegi cu omul. O rață de vreo trei kile costă 150 de lei de-ai lor, adică vreo 30 de lei de-ai noștri. Eu împart de fiecare dată la cinci, ca să-mi vină ușor să calculez. Nu știu cât este de bun prețul, dar pasărea este din curtea omului, fără hormoni de creștere”, ne-a povestit unul dintre vasluienii care a făcut recent cumpărăturile în Moldova.
În hala de carne, că tot vine Crăciunul, sunt zeci de tone de carne la vânzare, toată din curtea omului, aproape din orice animal și pasăre care crește pe la noi: curcani, la 85 de lei moldovenești kilogramul (17 lei românești), pulpă de porc, la 60 de lei moldovenești kg (12 lei românești), iepuri întregi, la 100 de lei moldovenești kilogramul (20 de lei românești), șorici proaspăt luat de pe porc, între 5 și 15 lei suta de grame (10-30 de lei românești), pulpă de oaie, la 50 de lei kilogramul (10 lei românești), creier de porc, la 40 de lei moldovenești (8 lei românești).
În hala de brânzeturi, sunt munți de cașcaval, telemea și alte bunătăți. Aici, prețurile variază între 60-70 de lei moldovenești kilogramul de caș sau brânză topită afumată, la 100 de lei moldovenești cel de cașcaval.
Tot în zona pieței, se află și magazinele cu celebrele bomboane Bucuria. În funcție de calitate și de compoziție, dulciurile moldovenești costă de la 25 de lei kilogramul bomboanele umplute cu cremă și chiar până la 300 de lei kilogramul, ceea ce în lei românești înseamnă între 5 și 60 de lei kilogramul. Chiar și așa, prețurile sunt la jumătate față de cele din România la aceleași produse.
Una peste alta, vasluienii care merg la Chișinău pentru cumpărături spun că se merită, cea mai mare parte din cheltuială fiind scoasă din combustibilul consumat de mașină. Un litru de motorină sau benzină costă în jur de 16 lei moldovenești, ceea ce înseamnă 3,2 lei românești, adică mai ieftin cu o treime.(Ionuț PREDA)