Est News

”Vitejii” care-și bat nevestele, lăsați cu bocceaua în drum

de Răzvan CĂLIN

De acum înainte, instanțele de judecată sunt obligate să emită ordin de protecție împotriva agresorilor în maxim 72 de ore de la solicitarea victimelor. Până acum, dura și câte două luni până ce era emis ordinul de protecție.

Din acest an, legislația din domeniul protecției victimelor violenței domestice a suferit câteva modificări de natură a oferi cu adevărat o mână de ajutor tuturor celor care au de suferit de pe urma acestui fenomen. Amendamentele au fost operate la mijlocul lunii decembrie 2015 și au intrat în vigoare cu începere de pe 1 ianuarie 2016

Noutatea cea mai importantă adusă acestei legi este că, de acum înainte, instanțele de judecată vor trebuie să se pronunțe în maxim 72 de ore dacă emit sau nu așa numitul ordin de protecție, solicitat de victime. Conform Legii nr. 217/2003, „persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție”.

Acest document poate stipula, printre altele, o serie întreagă de măsuri menite a proteja victimele de agresor: evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, încât agresorul să nu vină în contact cu victima; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate.

Agresorii, obligați să părăsească locuința, chiar dacă aceasta este proprietatea lor

Întrucât legea nu stabilește o anumită distanță, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanță în ordinul de protecție; interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima etc.

”Până acum, au existat serioase probleme din cauză că legislația în vigoare permitea instanțelor de judecată să se pronunțe în astfel de cazuri abia după ce se parcurgeau o serie de etape, ceea ce făcea ca obținerea unui ordin de protecție să dureze și până la două luni. În aceste condiții, victimele violenței domestice erau nevoite să stea ascunse de agresor, plecate pe la rude sau pe la prieteni, ori în centrele de specialitate ale statului român. Sau, în foarte multe cazuri, neavând unde să se refugieze, locuiau în continuare sub același acoperiș cu agresorul, fiind nevoiți să suporte la nesfârșit calvarul și chinurile la care îi supunea acesta. Din momentul de față, odată cu modificările aduse Legii nr. 217/2003, această situație neplăcută va dispărea pentru că instanța de judecată va trebuie să se pronunțe foarte repede, neavând la dispoziție decât maxim 72 de ore. Altfel spus, acest ordin de protecție va fi emis cu respectarea principiului celerității, adică în regim de urgență. Este o modificare esențială, care trebuia operată de mult timp, dar este bine că s-a făcut și acum. Altfel, nu am fi putut vorbi de o protecție reală a victimelor violenței domestice. Abia de acum înainte, se poate spune că acordăm o atenție deosebită victimelor și vom putea, printre altele, să le menținem în mediul lor familial, chiar dacă locuința este proprietatea agresorului. De cele mai multe ori se întâmpla ca agresorul să stea bine mersi acasă, în timp ce victimele sale pribegeau pe la rude, prieteni sau erau internate în centre specializate”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Zilnic, patru cazuri de violență domestică în județul Vaslui!

Din păcate, violența în familie este un fenomen care în județul nostru a cunoscut și încă mai cunoaște o amploare deosebită. Din statisticile și analizele specialiștilor în domeniu, în fiecare zi se consumă cel puțin trei – patru cazuri de acest gen în întreg județul Vaslui. Din păcate, doar trei – maxim patru sunt sesizate autorităților. Iar acest lucru se întâmplă pentru că, în continuare, multora dintre victime le este teamă până să și vorbească despre chinurile pe care le îndură, darămite să mai sesizeze și autoritățile.

”Formele de violență domestică cu care ne confruntăm sunt dintre cele mai variate, fie că vorbim de folosirea unui limbaj neadecvat, presărat cu expresii jignitoare, sau că sunt cazuri de agresiune psihică și fizică duse la extrem. Și mai trist este că violența domestică este practicată de indivizi din toate categoriile socio-profesionale, indiferent de poziția socială sau nivelul de educație. Nu este neapărat ca agresorii să fie doar dintre cei lipsiți de educație, ci am întâlnit și foarte multe cazuri de oameni care aveau o foarte bună pregătire profesională și un nivel de educație ridicat. Ceea ce ne doare și mai mult și lucrul care ne dă de furcă cel mai mult este că, în continuare, foarte multe dintre victimele violenței domestice tac și îndură în secret tot acest calvar. Multe dintre femeile și copiii aflați în această situație sunt atât de timorați încât le este teamă să recunoască calvarul pe care îl trăiesc. Iar la toate acestea se mai adaugă și indiferența cu care comunitatea, ceilalți din jurul nostru, tratează cazurile de violență domestică. Mulți dintre concetățenii noștri sunt pur și simplu indiferenți și nu li se pare nimic ieșit din comun”, ne-a mai precizat Brătianu.

 

 

Exit mobile version