Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a declanșat o anchetă epidemiologică în clădirea principală a unității sanitare în urma apariției unor cazuri de infecții nosocomiale cu bacteria clostridium, după îmbolnăvirea a doi pacienți cu risc internați în Secția de Chirurgie.
Agitație în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, după apariția unor cazuri de infecții intraspitalicești într-un salon al Secției de Chirurgie. Doi pacienți cu risc, cu vârste de peste 70 de ani, au fost depistați cu bacteria clostridium, fără însă a se cunoaște cauza, cel puțin deocamdată. În consecință, conducerea spitalului a declanșat o anchetă epidemiologică la nivelul unității medicale. În plus, s-au luat măsuri de igienizare a salonului unde au apărut cazurile, prin evacuarea tuturor pacienților și izolarea celor doi bolnavi depistați cu infecția nosocomială.
„Așa cum prevăd procedurile, am dispus măsuri de cercetare pentru a stabili dacă și pe unde au mai fost internați cei doi pacienți la care s-a constatat prezența bacteriei clostridium. De asemenea, s-au prelevat probe de pe mâinile asistenților medicali, de pe mănuși și mobilier, iar cei doi bolnavi cu risc au fost izolați. Unul a fost transferat la Secția de Boli Infecțioase, iar celălalt este menținut pe Secția de Chirurgie, sub supraveghere permanentă”, a declarat directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.
Reprezentații Direcției de Sănătate Publică Vaslui au afirmat că nu au fost informați cu privire la apariția cazurilor de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență, răspunderea gestionării situației aparținând conducerii unității spitalicești.
Clostridium difficile este o bacterie (nu este virus) care se poate localiza la nivel intestinal, cauzând inflamația acestuia și de obicei diaree prelungită care nu prea se poate rezolva cu tratamentul uzual și regim alimentar. Bacteria ajunge în intestin pe care bucală, odată cu alimentele, frecvent provenind din mediul spitalicesc.
De obicei, bacteria dă boala la persoana în vârstă de peste 60 de ani, la care și evoluția este gravă, cu mortalitate ce poate ajunge până la 25-30%. S-a stabilit că o persoană de peste 65 de ani are risc de 10 ori mai mare să facă infecția cu clostridium decât un tânăr. Clostridium difficile este periculos pentru că secretă două toxine (A și B), care cauzează inflamația mucoasei colonice.
După înghițirea microbului, pot urma două situații: distrugerea lui de către flora intestinală sau sistemul imun al persoanei infectate, fără a face boala, sau înmulțirea microbului cu apariția bolii. (Ionuț PREDA)