Est News

Comisia Europeana spulbera sperantele Orange si Vodafone de a avea tarife reglementate de acces la reteaua RCS&RDS, liderul pietei de internet fix

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori locali de telefonie mobila, nu vor avea acces prin tarife reglementate la reteaua RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet fix din Romania, si nici la alte retele fixe, dupa ce Comisia Europeana a confirmat concluziile analizei autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), care a aratat ca piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe din Romania este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare masuri de reglementare ex ante la nivelul pietei de gros. In urma raspunsului de la Bruxelles, autoritatea a retras si obligatiile impuse anterior Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom).

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat marti ca a adoptat decizia prin care dereglementeaza piata de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura corespunzatoare pietei cu amanuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe.

Decizia ANCOM vine in urma raspunsului favorabil transmis de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut, prin care aceasta confirma concluziile analizei ANCOM, care a aratat ca piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe din Romania este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare masuri de reglementare ex ante la nivelul pietei de gros.

Potrivit ANCOM, ‘Romania devine astfel singura tara din Uniunea Europeana care elimina orice masura de reglementare la nivelul infrastructurii de acces la utilizatorii finali in vederea furnizarii de servicii de acces la internet in banda negarantata, considerand ca piata cu amanuntul functioneaza in mod eficient prin forte proprii, orice interventie ex ante la nivelul unei piete de gros fiind necesara si justificata numai in masura in care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori’.

In urma deciziei ANCOM din luna noiembrie, Comisia Europeana a cerut noi informatii autoritatii, inainte de a da acest aviz pozitiv pe masura de reglementare.


Decizia spulbera sperantele Orange si ale Vodafone de a avea acces la tarife reglementate la reteaua RCS&RDS

Piata serviciilor de acces la internet fix in banda larga este concurentiala, cu peste 750 de furnizori, peste 60% dintre conexiuni au viteze de cel putin 30 Mbps si peste doua treimi din populatie se afla in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe, a anuntat in luna noiembrie a anului trecut, arbitrul telecom (ANCOM), care a decis ca nu este nevoie de reglementarea tarifelor de acces la aceste retele.

Decizia, confirmata acum si de Comisia Europeana, spulbera sperantele Orange si ale Vodafone de a avea acces la tarife reglementate la reteaua RCS&RDS, liderul pietei de internet fix dar si la alte retele fixe.

Operatorii mobili pot avea si in prezent acces la retelele fixe insa pe baza unor acorduri comerciale si nu plecand de la tarife reglementate, asa cum si-ar fi dorit.

In luna noiembrie, cand ANCOM a luat aceasta decizie, Orange si Vodafone pe de o parte, iar de cealalta parte RCS&RDS si UPC au lansat un ‘razboi al declaratiilor’.

Orange, liderul pietei de telefonie mobile, a reactionat spunand ca ‘ANCOM si-a luat concediu intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare’, iar Vodafone preciza ca ‘inca mai este timp ca ANCOM sa ia decizia corecta si sa asigure un nivel crescut de competitivitate’.

De cealalta parte, RCS&RDS si UPC au spus ca in piata de internet fix este si va continua sa fie o competitie puternica datorita infrastructurilor multiple existente si a preturilor practicate

Decizia ANCOM a intrat in vigoare la 29 decembrie 2015, data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 973. Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele in derulare, obligatiile impuse in prezent Telekom Romania Communications se vor mentine timp de un an de la aceasta data, in timp ce obligatia privind evidenta contabila separata va fi retrasa incepand cu situatiile financiare aferente anului 2015.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version