Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare acorda un imprumut de 8,5 milioane dolari companiei aerospatiale Sonaca pentru a-si extinde activitatea in Romania. Sonaca va construi o fabrica la circa 30 km de Cluj-Napoca, al doilea cel mai populat oras din tara si cel mai mare centru universitar, avand un inalt grad de calificare a muncii, transmite Agerpres.
Aici va produce componente pentru aripi furnizate catre principalii producatori mondiali de avioane precum Airbus si Embraer. Uzina va fi gata in doi ani.
Sonaca este specializata in dezvoltarea, productia si asamblarea de componente structurale pentru industria aerospatiala. Este cunoscuta mai ales pentru productia de piese mobile pentru aripi si este considerata lider mondial, furnizor al companiilor internationale Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier si Gulfstream.
Sonaca are sediul in Belgia si unitati de productie in Belgia, Brazilia, Canada, China si Romania. Are peste 2.500 de angajati, inclusiv 350 de ingineri.
Compania va instrui angajatii locali, contribuind astfel la transferul de aptitudini, cunostinte si expertiza de mediu.
„Noua fabrica Sonaca va contribui la dezvoltarea durabila a industriei aerospatiale din Romania. Credem ca fabrica va demonstra ca aici pot fi produse componente pentru avioane de inalta calitate si ca acest lucru va atrage noi investitii generatoare de valoare adaugata in sectorul de productie si va intari baza de cunostinte locale”, a declarat Matteo Patrone, director regional pentru Romania si Bulgaria la BERD.
La randul sau, Bernard Delvaux, CEO al Sonaca SA, sustine ca lansarea activitatii din Romania va intari competitivitatea companiei si va consolida cresterea in urmatorii cinci ani.
Investitia face parte din eforturile BERD de a spori competitivitatea sectorului privat din Romania si de a sustine investitiile straine directe care genereaza locuri de munca.
BERD, un investitor institutional de top in Romania, a investit pana in prezent peste 7 miliarde euro in toata tara si a mobilizat fonduri in valoare de peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare pentru aceste proiecte.
Sursa: incont.stirileprotv.ro