Est News

În 2015, DNA și Agenția Națională de Integritate au făcut ravagii în județul Vaslui

de Marian Mocanu

Mai mulți aleși locali, dar și foști sau actuali șefi ai unor instituții publice au avut de-a face cu legea. Mai mulți primari din județ au fost găsiți incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI), unii dintre ei având și probleme penale, fiind acuzați de DNA pentru fapte de corupție, sau, în cazul primarului de la Voinești, pentru braconaj. În decursul anului trecut au fost și două premiere: Găbișor Tofan, primarul de la Stănilești, este primul primar suspendat din funcție în timpul mandatului, în timp ce Mircia Vlasă, primarul comunei Pungești, va trebui trebui să dea socoteală concetățenilor, în cadrul unui referendum decis în instanță. Tot anul trecut, un fost subprefect al județului Vaslui a ajuns în închisoare pentru fapte de corupție, iar fostul secretar al Prefecturii, Cătălin Cupșan, a fost condamnat cu suspendare. Sfârșitul anului a fost marcat de arestarea preventivă a unui ofițer de poliție acuzat de nu mai puțin de 26 de fapte de corupție. După condamnarea fostului deputat de Vaslui, Dragoș Iftime, un alt parlamentar, Dan Bordeianu, este în prezent judecat pentru fapte de corupție, alături de soția sa și primarul comunei Deleni.

Sergiu Marian

În decursul anului trecut, aleși locali sau persoane care cândva aveau un cuvânt important de spus în viața județului Vaslui au avut de-a face cu legea. Fie că a fost vorba de incompatibilități descoperite de Agenția Națională de Integritate, sau de fapte de corupție instrumentate de Direcția Națională Anticorupție, 2015 a fost marcat de mai mute scandaluri politice.

Anul trecut a debutat cu condamnarea, în premieră, a unui fost înalt funcționar public, Sergiu Marian, fost subprefect a județului Vaslui. După ce, anterior, primise o pedeapsă cu suspendare, în ianuarie acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și luare de mită, după ce ar fi făcut retrocedări ilegale de terenuri. În septembrie, Sergiu Marian a primit o nouă condamnare pentru fapte similare, pedeapsa fiindu-i majorată cu încă cinci ani.

În același dosar, Vasile Cătălin Cupșan, fostul secretar al Prefecturii Vaslui, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce l-ar fi ajutat pe Sergiu Marian să își favorizeze fratele să cumpere terenuri agricole din apropierea municipiului Huși la prețuri mici.

În februarie 2015, patru medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui au fost acuzați de fapte de corupție, în urma unei descinderi a procurorilor DNA la cabinetele acestora. Doina Andrei, Simona Botez și Adrian Tănăsescu sunt acuzați de luare de mită, falsificare de înscrisuri și întreruperea ilegală a cursului sarcinii și riscă până la zece ani de închisoare. Șefa secției de ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Gabriela Rusu, acuzată de abuz în serviciu, pentru că nu a verificat activitatea celor trei medici, a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Procesul medicilor șpăgari continuă, urmând a fi audiați toți cei 150 de martori din dosar, astfel că o soluție va fi dată cel mai devreme în vara acestui an.

Tot la începutul anului trecut, primarul Bârladului, Constantin Constantinescu a fost acuzat de conflict de interese, pentru că ar fi acordat mai multe lucrări în valoare de peste 1,2 milioane de lei unor constructori cu care firma sa a avut relații comerciale. Primarul Constantinescu și-a recunoscut vina și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În toiul scandalului, el și-a dat demisia din funcția de primar, pe motive de stres emoțional. Ulterior, unul dintre constructorii anchetați de procurorii anticorupție – Viorel Dumitrașc, a cărei firmă a obținut de-a lungul anilor cele mai importante lucrări finanțate de la bugetul public, s-a sinucis.

În iulie, Găbișor Tofan, primarul comunei Stănilești, a fost eliberat din funcție în urma unui ordin a prefectului județului Vaslui. În anul 2013, Tofan a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, care a constatat existența unui conflict de interese în materie administrativă. Primăria Stănilești a executat mai multe lucrări chiar cu firma primarului, unde fiul acestuia era administrator. Chiar dacă a contestat în instanță, Găbișor Tofan a pierdut procesele, astfel că a fost demis.

Un alt fost primar al aceleiași comune, Liviu Arhip, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a fraudat bugetul UE cu peste 230.000 de euro, alături de reprezentanții societății care trebuia să execute un drum în zonă. Primarul a încetat din viață, în timp ce dosarul era încă pe rol.

ANI a urechiat bine primarii

Gabisor Tofan

Tofan nu a fost singurul ales local declarat incompatibil de către ANI, primarul comunei Puiești, Costel Moraru, Aurelian

Miler, primarul comunei Voinești, Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni, Vasile Zanfir, de la Deleni, Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, sau Vasile Puiu, de la Vetrișoaia, intrând în atenția agenției respective.

Vasile Puiu și-a angajat soția la primărie, iar Miler și Simiuc erau, în același timp și primari și administratorii unor societăți comerciale susceptibile de a avea relații contractuale cu primăria, lucru interzis de lege.

Costel Moraru are chiar două acuzații. Una pentru că a încercat să-și rezerve pentru sine postul de secretar al primăriei pe care o conducea și o alta pentru că era și comerciant! De altfel și primarul comunei Voinești, Aurelian Miler, în afara problemelor cu ANI, mai are și alte probleme de natură penală. El a fost surprins, chiar înaintea Crăciunului 2015, la braconat de mistreți, pe timpul nopții, fiindu-i întocmit dosar penal.

Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni, a fost găsit în stare de incompatibilitate de inspectorii ANI pentru că ar fi dat 77 de hectare de pășune în concesiune asociației agricole condusă de fiul său.

Deputat și primar penal

Vasile Zanfir

Cele mai mari probleme cu legea le are însă primarul comunei Deleni, Vasile Zanfir. În noiembrie 2015, ANI l-a declarat incompatibil: „La data de 12 iulie 2012, a semnat, în calitate de primar, dispoziția prin care și-a prelungit suspendarea de drept a raportului de serviciu din calitatea de funcționar public de execuție în aparatul de specialitate al Primăriei Comunei Deleni (ca urmare a validării alegerii acestuia în funcția de Primar al Comunei Deleni) pe întreaga durată a mandatului de 4 ani cât îndeplinește funcția de primar (iunie 2012 – iunie 2016), asigurându-și pentru sine un folos material, constând în menținerea postului de funcționar public până la revenirea acestuia în funcția publică.

Dan Bordeianu

Anterior, Vasile Zamfir, a fost și în atenția procurorilor DNA. El a fost trimis în judecată în vara anului trecut, alături de deputatul PSD Dan Bordeianu, fiind acuzat că a decontat ilegal 17 facturi societății Ecoloc Huși, ce aparține soției deputatului, reprezentând lucrările unui drum, care nu a fost finalizat și executat potrivit proiectului. Potrivit DNA prejudiciul în cauză este de 4 milioane de lei. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dan Bordeianu este al doilea deputat vasluian judecat pentru fapte de corupție, după Dragoș Iftime, administratorul firmei Koket, carea fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Un alt actual primar, Dumitru Roman, edilul comunei Dimitrie Cantemir, este judecat pentru că ar fi recepționat doar pe hârtie mai multe drumuri ce trebuiau modernizate din bani europeni. Este vorba de un proiect SAPARD derulat în anul 2003, în valoare de 3,6 milioane de lei. Roman, în calitate de membru al comisiei de recepție a lucrărilor, a semnat procesul verbal de finalizare a lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral.

Referendum la Pungești, căștigat în instanță

Mircia Vlase

În sfârșit, un alt primar, Mircia Vlase, din Pungești, este eroul unei noi premiere în județul Vaslui. În urma unei sentințe judecătorești rămase definitive, dată de Curtea de Apel Brașov, în comună urmează a avea loc un referendum de demitere a primarului, referendum cerut de locuitorii din comună. In 2013, peste 1.000 de locuitori au comunei au semnat o petiție pentru destituirea primarului, pe motiv că acesta urmărește doar interesele personale. Oamenii din Pungești îl acuzau pe primar că, în ciuda opoziției față de firma americană Chevron, care urma să înceapă explorări în zonă pentru exploatarea prin metoda fracționării hidraulice, a gazelor de șist, Vlase a pus la dispoziția firmei în cauză propriul teren. Inițial, Prefectura Vaslui a respins cererea cetățenilor din Pungești, însă un ONG a contestat în instanță această decizie, având, într-un final, câștig de cauză. Referendumul pentru demiterea primarului va avea loc chiar în preajma alegerilor locale din acest an, însă, chiar dacă va fi demis, Mircia Vlase are dreptul să candideze pentru un nou mandat, respectiv pentru perioada 2016 – 2020.

Polițist acuzat de 26 de infracțiuni

Sfârșitul anului 2015 a fost marcat de arestarea unui cunoscut ofițer de poliție, comisarul șef Iulian Munteanu, șeful Biroului Poliției Rutiere a Municipiului Vaslui. Fostul șef al Poliției Rutiere a municipiului Vaslui a fost arestat preventiv pe 19 decembrie, în urma unei descinderi a procurorilor DNA, care l-au acuzat de comiterea a 26 de infracțiuni de corupție, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați foloase necuvenite, inclusiv scânduri sau lemne de foc. Totodată, susțin anchetatorii, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.

Alături de Munteanu, în același dosar sunt acuzați și Mihai Axente, comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Rutieră București, dar și alți doi polițiști vasluieni, cercetați în libertate, sub control judiciar. Este vorba de șeful Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan, și ofițerul Augustin Brat, acuzați de abuz în serviciu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version