Est News

Eminescu, sărbătorit în „sanctuarul” său de la Bârlad

Timp de două zile, Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad a organizat și găzduit mai multe activități culturale dedicate zilei de naștere a poetului național.

Vineri, 15 ianuarie, reprezentanții autorității locale, a instituțiilor publice, de cultură, dar și simplii bârlădeni au depus buchete și coroane de flori la bustul poetului din fața Centrului „Mihai Eminescu”. În semn de respect pentru poetul național, dar și cu ocazia Zilei Culturii Naționale, fanfara a cântat imnul național dar și alte piese precum „Sara pe deal” sau „Pe lângă plopii fără soț”, reprezentative pentru creația eminesciană. Un grup de elevi ai Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad a susținut un moment muzical – poetic eminescian.

Cei prezenți la eveniment au fost invitați apoi la vernisarea expoziției de grafică „Eminescu nestins” a artistului plastic Mihai Cătrună, care a fost prezentată de profesorul Dionisie Gradu.

Mihai Cătrună este artistul care a realizat și grafica volumului de poezii „Ochiul curat” al scriitoarei bârlădene Dorina Stoica, carte lansată a doua zi, pe 16 ianuarie, la Centrul „Mihai Eminescu”. Autoarea a declarat că a scris această carte de dragoste netrupească pornind de la ideea că „dacă ochiul este curat, va vedea toate lucrurile curate, iar dacă ochiul este murdar, le va vedea și pe cele curate ca fiind murdare”. Volumul apărut în 2015 a fost prezentat sâmbătă de către scriitorii Simion Bogdănescu, Petruș Andrei și Oltea Rășcanu Gramaticu.

După lansarea volumului „Ochiul curat”, a fost prezentat de către Geta Modiga numărul 8 al revistei „Arheu”, revista semestrială a Centrului „Mihai Eminescu”. Această publicație a apărut în ianuarie 2012 și este finanțată de Consiliul Local și Primăria Bârlad. Inițiativa înființării unei reviste a Centrului a aparținut doctorului Constantin Teodorescu, cel căruia i se datorează existența acestei instituții dedicate Luceafărului. Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad a fost inaugurat pe 15 ianuarie 2011 și adăpostește valoroasa colecție a filantropului dr. Constantin Teodorescu. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version