Est News

Un nou scandal cu angajări fictive la Huși

de Marian MOCANU

Nu mai puțin de 25 de persoane, printre care și oameni de afaceri, sau fost trimiși în judecată, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru că au angajat sau au fost angajați fictiv. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși îi acuză pe respectivii de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals, uz de fals și complicitate la aceleași infracțiuni. La Huși se formase o adevărată „suveică” pentru obținerea de subvenții de la bugetul de stat, angajații pe hârtie beneficiind la rândul lor de ajutor de șomaj. În anul 2013, într-un scandal asemănător, a fost implicată și o angajată a OJOFM Huși, dar și directoarea ITM Huși, Emilia Escu, care ulterior s-a pensionat la cerere.

Mai mulți de patroni din Huși sau împrejurimi au angajat fictiv zeci de persoane pentru a beneficia de subvenții ilegale de la bugetul de stat. Este vorba de subvenții care se acordă societăților care angajează persoane aflate în evidențele AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă, cuantumul fiind de 500 lei/lunar/persoană. Salariații „pe hârtie” erau menținuți perioada minimă legală, în fapt neprestând nici o activitate, iar apoi solicitau și primeau ajutor de șomaj.

Procurorii au declanșat urmărirea penală, după ce în anul 2012 polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că mai multe persoane au fost încadrate în muncă formal, doar pentru ca angajatorul să beneficieze de subvenții de la bugetul de stat, potrivit legii. Prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ 200.000 lei. Prima dată a intrat în vizorul polițiștilor patronul unei fabrici de încălțăminte din Huși, Valeriu Busuioc, despre care se știa că acesta angajase fictiv, zeci de persoane. În urma cercetărilor a rezultat că în perioada 2012 – 2014, Busuioc a angajat fictiv nu mai puțin de 22 persoane cu vârsta de 45 de ani, aflate în căutarea unui loc de muncă, adică exact acea categorie de persoane pentru care putea solicita subvenții de la bugetul de stat. Teoretic, societatea ar fi trebuit să-i mențină în câmpul muncii timp de minim doi ani, însă contractele de muncă le erau desfăcute după primul an. Asta pentru că subvențiile se acordau doar pentru primul an de la angajare, prin „demisia” celor angajați fictiv! Pentru a nu fi obligați să restituie subvențiile primite, Valeriu Busuioc și complicea sa, Lenuța Catargiu, contabila societății, au intermediat angajarea persoanelor pentru care primiseră subvenții la alte societăți. Ulterior, contractele de muncă le erau desfăcute, chipurile pentru că „șomerii” nu corespundeau din punct de vedere profesional. Mai mult, într-un caz, Lenuța Catargiu, care ținea contabilitatea și la o altă societate, a angajat fictiv opt persoane fără știrea administratorului respectivei firme. Ea a folosit pur și simplu ștampila unității și a falsificat semnătura patronului firmei fără știrea acestuia, atât la întocmirea actelor de angajare, cât și la desfacerea ulterioară a contractului de muncă. În afara celor doi, Valeriu Busoioc și Lenuța Catargiu, au mai fost implicați în același dosar alți 4 patroni, acuzați de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals, uz de fals și complicitate la aceleași infracțiuni. Este vorba de Maricel Brânză, administrator la SC Auto Amabil SRL Huși, Vasile Boțu, reprezentantul SC Gambino COM SRL Lunca Banului, Mihai Codreanu, administratorul SC Criagrovlad SRL Vinețești și Costel Idriceanu, patronul firmei SC Cosilmard SRL Huși. Pentru că aceștia și-au recunoscut faptele și au achitat prejudiciul, procurorii au renunțat la urmărirea penală împotriva lor, ei fiind audiați doar ca martori în dosar.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Huși. Prejudiciul evaluat la 198.000 lei nu a fost recuperat, procurorii dispunând înființarea de sechestre pe bunurile inculpaților.

Acest scandal, al angajărilor fictive, vine după ce, în anul 2013, polițiștii au descoperit o adevărată rețea care se ocupa cu angajarea fictivă a unor persoane, pentru ca acestea să beneficieze ilegal de ajutor de șomaj. Angajările se făceau cu ajutorul unei angajate a AJOFM Huși, Mirela Anton, și a directoarei Inspectoratului teritorial de Muncă Huși, Emilia Escu. În total, nu mai puțin de 506 persoane, asupra cărora plana suspiciunea că ar beneficiat ilegal de ajutor de șomaj, au fost chemate la audieri. După izbucnirea scandalului, Emilia Esca s-a pensionat anticipat, iar Mirela Anton și-a dat demisia. Mulți dintre cei audiați au recunoscut la audieri că nici măcar nu semnau statele de plată, semnăturile fiind făcute în fals de patronii care i-au angajat fictiv. Ulterior, cei care au beneficiat ilegal de ajutor de șomaj au returnat sumele primite, fiind astfel recuperat o parte din prejudiciul calculat la circa 1,6 milioane lei.

Exit mobile version