Drumuri închise, ambulanțe înzăpezite, cursuri suspendate, sate izolate, urgențe medicale imposibil de rezolvat – iată bilanțul teribil al celor două zile de viscol, în județul Vaslui.
Chiar dacă ninsorile nu au fost deosebit de abundente, vicolul puternic a paralizat întreg județul. Opt drumuri județene și trei drumuri naționale sunt încă blocate de nămeți în ciuda eforturilor drumarilor de a le reda circulației.
Dacă ieri dimineață, doar trei localități au fost lipsite de energie electrică, în cursul zilei au rămas fără curent nu mai puțin de 4.567 consumatori, din opt comune. Situația a revenit la normal doar în cursul după-amiezei, când sătenii din 1.915 de gospodării din comunele Pogana, Voinești și Puiești așteptau, încă, lumina în rețea.
Patru persoane, din care doi bebeluși, au avut nevoie de intervenția lucrătorilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui pentru a fi transportați la spital. În două dintre cazuri, a unui copil în vârstă de cinci luni din Berezeni, și a unui tânăr cu coloana vertebrală ruptă, din Vinderei, a fost nevoie de intervenția elicopterelor SMURD pentru a fi transportați în timp util la spital. Școlile din mediul rural, cele din orașul Murgeni și un liceu din Vaslui, unde învață foarte mulți elevi de la țară au fost închise și vor rămâne astfel și astăzi.
Încă din cursul nopții de duminică spre luni, mai multe drumuri naționale, județene, sau comunale au fost blocate de nămeți, iar situația a rămas aceeași pe întreg parcursul zilei. este vorba de trei drumuri naționale: DN 11A: Bârlad – Ivești – Podu Turcului, DN 24A: Murgeni – Berezeni – Huși și DN 26: Murgeni – Blăgești, iar pe un al patrulea , DN 24A: Simila – Murgeni, au fost impuse restricții de tonaj de până la 3 tone.
Au fost închise circulației și opt drumuri județene: DJ 243B Crângu – Ciocani, DJ 244A: Berezeni – Știuhuleț, DJ 244C: Berezeni – Mușata, DJ 244I: Mălușteni, DJ 244N: Roșiești – Vutcani, DJ 245C: Bogdănița, DJ 248A: Rafaila și DJ 284: Epureni – Arsura – Ghermănești. Pe restul drumurilor județene s-a circulat în condiții condiții de iarnă, unele dintre ele fiind blocate temporar.
Întreaga zi, utilajele de dezăpezire au patrulat pe drumurile din județ, în încercarea de a le menține deschise, sau, pentru a înlătura blocajele de zăpadă. Problema a fost însă viscolul puternic, care a suflat în rafale care au depășit uneori 70 – 80km/oră, și care, în unele cazuri, a făcut zadarnice eforturile drumarilor.
Viscolul puternic a doborât mai mulți stâlpi de tensiune, astfel că un număr de 4.567 consumatori, din opt comune au rămas fără curent electric: Alexandru Vlahuță, Banca, Bogdănești, Dodești, Lipovăț, Pogana, Puiești și Voinești. În urma intervenției echipelor de depanare, spre seară situația a revenit la normal.
Bebeluși salvați dintre nămeți
Ieri dimineață – intervenție dificilă a unui echipaj medical pentru salvarea unui bebeluș de numai cinci luni, care a fost dus în stare gravă de către mama sa, cu febră mare și tuse puternică, la cabinetul medical comunal din Berezeni. Întrucât mașina de ambulanță nu putea să ajungă la urgență din cauza înzăpezirii drumului național DN 24A Huși – Murgeni, conducerea SAJ a solicitat intervenția elicopterului SMURD de la Iași. După ce a primit acceptul, autoritățile din Berezeni au mobilizat zeci de localnici care au creat o pistă ad-hoc pe un câmp din apropierea satului. Pentru a fi observată de către pilotul elicopterului, localnicii au fluturat steaguri luate din primărie.
„Aceasta a fost cea mai bună soluție pe care am găsit-o întrucât pneumonia, la o vârstă atât de mică, poate evolua foarte rapid. Dacă ar fi fost să mergem cu ambulanța și cu o freză în față, am fi ajuns spre seară, în condițiile în care, de la Huși până la Berezeni sunt peste 40 de kilometri”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, medicul Dan Ungureanu.
Odată stabilizat de către echipajul medical, bebelușul a fost transportat de către elicopterul SMURD la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași.
În jurul prânzului, lucrătorii ISU au intervenit pentru transportarea la spital a unui bărbat în vârstă de 72 de ani din satul Hărăiești, comuna Iana, care suferea de epistaxis. În ajutorul sau a fost trimisă șenilata ISU, însoțită de două freze, pentru a elibera drumul.
Imediat după finalizarea acestei intervenții, șenilata a intervenit pentru a transporta la spital un copil în vârstă de trei luni, din Bogdănița, comuna Fălciu. Bebelușul, care suferea de otită și avea temperatură, a fost adus, prin mijloacele proprii ale primăriei până la jumătatea drumului spre Murgeni, de unde a fost preluat de șenilată. Ullterior, bebelușul a fost preluat de o ambulanță venită special pentru a-l transporta la spital.
Alte tragedii cauzate de viscol
Un caz teribil a fost a unui tânăr în vârstă de 21 ani din Vinderei. Acesta a căzut de la o înălțime de circa trei metri și a suferit un traumatism abdominal, fiind suspect și de fractură de coloană. În ajutorul său a fost special trimis de la București un elicopter SMURD pentru a-l transporta la o clinică de specialitate din capitală.
În Vutcani, o tânără de 27 de ani a născut la dispensar, asistată de către medicul de familie care era de gardă, în timp ce autosanitara, solicitată prin numărul de urgență 112, se afla înzăpezită în Gara Roșiești. Copilul, născut cu picioarele înainte, a fost declarat mort, fără a mai putea fi resuscitat. Însă, pentru a salva lehuza, conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui a solicitat sprijinul celor deISU, care au trimis la caz o autospecială cu șenile, care avea de parcurs 16 kilometri, de la locul unde rămăsese înzăpezită ambulanța până la Centrul de Permanență din Vutcani.
„Intervenția a fost una extrem de dificilă întrucât, în unele zone, stratul de zăpadă măsura și trei metri, fiind până la coronamentul copacilor. În aceste condiții, autospeciala cu șenile a ajuns în două ore la centrul de permanență întrucât exista riscul de a se răsturna”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Ionel Roșu.
Tânăra de 27 de ani a fost preluată în autospeciala cu șenile și transportată, timp de aproximativ o oră și jumătate prin zăpadă și sub monitorizarea permanentă a unui echipaj medical, până la ambulanța rămasă blocată în Gara Roșiești. Ulterior, lehuza a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
În ceea ce privește copilul născut mort, acesta va fi supus unei expertize medico-legale pentru a se stabili cauza exactă a decesului.
Reprezentanții SAJ Vaslui susțin că exista riscul de deces a copilului chiar și în condițiile în care ambulanța ar fi ajuns la timp, pe timp de vară, întrucât era acea „prezentație pelviană”, adică fătul era poziționat cu picioarele înainte.
Tot ieri, alte două persoane au rămas blocate în nămeți, între localitățile de frontieră Berezeni și Vetrișoana. A fost nevoie de patru ore de eforturi din partea unui echipaj format din 4 polițiști de frontieră cu o autospecială marca Iveco Massif, pentru ca autoturismul cu care circulau cele două persoane să fie dezăpezit și ca aceștia să ajungă în localitatea de destinație, Berezeni.
Mobilizare la spitalul bârlădean
Numărul pacienților înregistrați la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad a fost mai mare în week-end-ul trecut, din cauza vremii.
Pentru a nu rămâne fără tratamentul de care depinde viața lor, persoanele diabetice care fac dializă la Bârlad au fost prevăzătoare și au venit la spital înainte ca viscolul să se declanșeze. Pentru a nu rămâne înzăpeziți și pentru a nu-și risca viața, 20 de diabetici s-au prezentat în week-end la CPU, de unde au fost direcționați către Centrul de Dializă.
„Numărul persoanelor internate a crescut cu 10% față de week-end-urile trecute, printre cei internați regăsindu-se și persoane care necesită dializă. Există un protocol între Prefectură, Direcția de Sănătate Publică și spitale, care prevede obligativitatea transportului, în cazul unor condiții meteo severe, a persoanelor care fac dializă, chiar dacă vin mai devreme față de data programării. Starea vremii de acum, existența codului galben, impun luarea unor măsuri de prevenire a deteriorării stării lor de sănătate, iar spitalul nostru le dă tot concursul”, a declarat dr. Gabriela Daniș, director medical al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Directorul medical a mai precizat că, din cauza vremii, este posibil ca unele internări ale pacienților din mediul rural să se prelungească. Starea drumurilor nu va permite pentru o parte dintre cei internați să ajungă acasă, așa că, vor trebui să mai rămână în spital o zi sau două.
Ieri, gradul de ocupare a spitalului bârlădean era de 85% și există riscul ca unele secții să se aglomereze. Conducerea spitalului face apel către medicii de familie să încerce să programeze pacienții doar în cazul în care aceștia reprezintă urgențe reale. Același apel a fost făcut și către medicii urgentiști.
„Va trebui să facem o triere a cazurilor care se prezintă la CPU și să internăm doar persoanele a căror viață este realmente în pericol. Aglomerarea peste măsură a secțiilor spitalului, în special Pneumologie, Medicină internă și Boli infecțioase, nu este de dorit nici pentru personalul medical, nici pentru pacienți, decât în măsura în care internarea este absolut obligatorie”, a mai menționat dr. Gabriela Daniș.
În cazul oamenilor străzii, medicii vor trebui să fie atenți. Dacă pacienții din această categorie au probleme medicale, vor fi reținuți pentru internare, dacă nu, vor fi direcționați către adăpostul de noapte din zona Podul Verde.
Școlile rămân închise și astăzi
Autoritățile au decis, luni după-amiază, să mențină închise toate cele peste 600 de grădinițe și școli din județ, inclusiv pe cele din orașul Murgeni, acolo unde foarte mulți elevi vin la cursuri din suburbii. Totodată, elevii care fac naveta din mediul rural la liceele din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești vor putea lipsi de la cursuri, urmând ca absențele lor să fie motivate, au anunțat oficialii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.
„Codul de vânt puternic a fost prelungit și pentru mâine (n.r.-marți) în județul Vaslui, când, de asemenea, se anunță și temperaturi foarte scăzute. În consecință, am decis să menținem aceeași situație ca și astăzi (n.r.-luni) pentru că sunt mulți elevi și preșcolari care nu pot veni la cursuri la școlile din centru de comună”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Potrivit sursei citate, cursurile au fost suspendate, ieri după-amiază, și la Liceul „Anghel Rugină” Vaslui, unitate la care, în a doua parte a zilei, învață foarte mulți elevi navetiști.
Echipele de deszăpezire au reușit să mențină practicabile marea majoritate a arterele din oraș din Bârlad
Dacă la nivelul rețelei de drumuri naționale și europene arondate Bârladului, drumarii au avut serios de furcă din cauza ninsorilor dar mai ales a viscolului, în oraș lucrurile au stat ceva mai bine. Ba chiar s-ar putea spune că SC CUP SA, firma ce are atribuții legate de deszăpezirea străzilor din Bârlad, a reușit să câștige prima bătălie cu ”generalul Iarnă”. Însă, ce-i drept, nici cantitatea de zăpadă nu a fost una extrem de însemnată. Cert este că pe majoritatea arterelor din oraș traficul rutier se putea derula în condiții normale sau de iarnă cum se mai spune. Echipele de deszăpezire au intervenit cu utilajele din dotare încă din noaptea de 17/18 ianuarie.
”Duminică noaptea, la ora 24, am avut echipele de intervenție în teren, care au lucrat la foc continuu până la ora 5 dimineață, în ziua de luni, 18 ianuarie. Am intervenit din prima în zonele mai sensibile, acolo unde știam din experiența anilor trecuți că apar probleme mai deosebite la intemperii de genul acesta. Și mă refer aici, în principal, la cartierele din zonele mai înalte ale orașului, gen Deal, Deal II, Mihai Eminescu, Țuguiata. Dar, am intervenit și pe străzile din restul cartierelor, cum ar fi Munteni sau Podeni. Am încercat, pe cât posibil, să acționăm pe cât mai multe artere din fiecare zonă a orașului!”, ne-a declarat Constantin Bobeică, directorul SC CUP SA.
Echipele de deszăpezire au continuat să acționeze pe străzile orașului și pe parcursul zilei de ieri. Însă, drumarii bârlădeni așteptau să dea piept cu un alt fenomen meteo care le dă de furcă. Este vorba despre temperaturile foarte scăzute anunțate pentru perioada imediat următoare.
”De asta am și dat zor să degajăm cât mai bine străzile și să le curățăm cât mia mult de zăpadă. Urmează o perioadă cu ger, asta înseamnă apariția unui strat însemnat de gheață și de aici toate problemele și necazurile care derivă. Dar avem în stoc o cantitate suficientă de material antiderapant cu care să putem interveni pe străzile orașului. Noi sperăm să trecem cu bine și de acest hop”, ne-a mai spus Bobeică. (Marian MOCANU, Ionuț PREDA, Mihaela NICULESCU, Răzvan CĂLIN)